Richard Stanley čelí obvinění z domácího násilí, studio SpectreVision s ním ihned ukončilo spolupráci


Režisér Richard Stanley čelí závažným obviněním z domácího násilí. Ty podala jeho bývalá partnerka Scarlett Amaris už v roce 2014, kdy společně pobývali ve Francii. Veřejně se o nich rozmluvila až tento týden na svém blogu, kde otevřeně vylíčila, jakým způsobem jí filmař ubližoval na zdraví. Produkční společnost SpectreVision na základě těchto skutečností se Stanleyem okamžitě rozvázala veškerou spolupráci.

Původem jihoafrický tvůrce proslul v 90. letech dvojicí nízkorozpočtových hororu Hardware a Dust Devil. Přestože za svou mnohaletou kariéru natočil pouze tři celovečerní snímky, pro svůj osobitý styl a jedinečnou brakovou poetiku si mezi žánrovými diváky vydobyl status kultovního režiséra. V roce 2019 slavil velký comeback s psychedelickou adaptací H.P. Lovecrafta Barva z vesmíru, kterou natočil právě pro SpectreVision. Jen krátce po festivalovém uvedení snímku studio s filmařem podepsalo smlouvu na další dva kosmické horory podle slavného literáta. Tím příštím měla být adaptace novely Hrůza v Dunwichi a měla odstartovat celý sdílený vesmír lovecraftovských filmů. Z plánů tak s největší pravděpodobností sejde, leda by namísto Stanleyho producenti dosadili jiného tvůrce.

SpectreVision se specializuje primárně na hororové snímky a stálo například za svéráznými projekty Sama nocí tmou nebo Mandy – Kult pomsty. Společnost funguje od roku 2010, kdy ji založili herec Elijah Wood, producentka Lisa Whalen a režiséři Daniel Noah a Josh C. Waller. Svoje rozhodnutí o ukončení spolupráce s režisérem oznámili prostřednictvím Twitteru, kde uvedli, že jsou hrdí na všechny, kdo stáli za Bravou z vesmíru, ale zároveň je šokovala vznesená obvinění. Veškeré další zisky z filmu tak hodlají věnovat charitám poskytujícím pomoc obětem domácího násilí.

Na další vyjádření od obou stran se zatím čeká.