Richard Stanley buduje filmové lovecraftovské univerzum!

Kultovní režisér natočí sérii filmů podle H. P. Lovecrafta

Psychedelická adaptace jedné z nejlepších povídek mistra moderního hororu odstartuje nový sdílený vesmír podle H. P. Lovecrafta. Potvrdil to režisér Richard Stanley těsně před uvedením své novinky Barva z vesmíru do amerických kin.

Tento tvůrce z Jihoafrické republiky se v 90. letech proslavil dvojicí kultovních hororů Hardware (1990) a Dust Devil (1992). Jeho kariéra ale předčasně skončila v roce 1996 po prokletém natáčení Ostrova Dr. Moreaua, kdy byl po pouhých třech dnech natáčení vyhozen pro neshody s producenty. Stanleyho původní vizi i dopad jeho odchodu na celý film skvěle mapuje dokument Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley’s Island of Dr. Moreau (2014).

Barva z vesmíru tak pro Richarda Stanleyho představuje velký comeback. Tahle osobitá a místy překvapivě brutální adaptace sleduje rodinu Gardnerových, kterou zasáhne podivný úkaz z jiného světa. Na zahradu jim dopadne meteorit a způsobí, že všichni obyvatelé farmy postupně přicházejí o racionální vnímání a nakonec i o rozum. Hlavní roli si zahrál Nicolas Cage a po jeho boku se objevila Joely Richardson, Madeleine Arthur nebo Julian Hilliard z The Haunting – Dům na kopci (2018).

Nikdo ale nečekal, že se Stanley vrátí rovnou s celou sérií kosmických hororů. Na svůj film by totiž chtěl navázal dalšími povídkami. Žánrové studio SpectreVision, které stálo i za peckou Mandy – kult pomsty (2018), dalo Stanleymu prakticky okamžitě zelenou na další dvě adaptace. První z nich by měla být Hrůza v Dunwichi, kterou Lovecraft napsal v roce 1928. Příběh obludného Wilbura Whateleye a jeho rodiny provázané s prastarým bohem se bude odehrávat ve stejném světě jako Barva z vesmíru. Tedy v blízké budoucnosti v katastrofou postiženém okrese Arkham. Poprvé od filmového Re-Animátora (1985) se tak podíváme na kampus Miskatonické univerzity a dočkáme se i Nekronomikonu. Samotné natáčení by mělo začít ještě letos koncem roku.

Zatím si ale nenechte ujít Stanleyho Barvu z vesmíru, kterou u nás uvede festival Future Gate. 30. ledna ji můžete vidět v pražském kině Lucerna a 6. února v kině Art v Brně.