Hrůzný svět H.P. Lovecrafta v sugestivní sérii audioknih od Planet Dark

Zaposlouchejte se do jedinečného odkazu literární hrůzy. Kultovní dílo jednoho z velmistrů hororu ožívá v atmosférickém audio zpracování, které otevírá hororový cyklus Stopy hrůzy

Hrůza v Dunwichi. Tak se jmenuje příběh, který startuje sérii hororových audioknih z dílny Planet Dark. Cyklus nazvaný Stopy hrůzy každý měsíc představí jednu novelu klasických i současných literátů v zážitkovém zpracování se silným vypravěčem a důmyslným sound designem. Celou kolekci zahajuje dílo hororového velikána a jednoho z nejvlivnějších spisovatelů vůbec, Howarda Phillipse Lovecrafta.

Americký prozaik, básník a esejista žil v letech 1890 – 1937. Byl úzkostlivým podivínem s pověstí výstředního a tajnůstkářského samotáře. Zároveň byl člověkem nesmírně sečtělým i vzdělaným, ovšem pochybujícím o sobě i své tvorbě. Patřil k těm autorům, kteří se slávy a uznání dočkali až po smrti. Za svého života byl jen jedním z mnoha, přesto čtenářům zanechal působivý odkaz, jenž se stal základem moderní hrůzy. Skutečné ocenění jeho díla přišlo až po 2. světové válce, kdy se zvedal zájem o makabrózní literaturu a během 50. let jeho popularita jenom rostla. Dnes už se už se řadí mezi největší klasiky žánru a slovy Jana Zábrany obecně platí za „jednoho z velmistrů horroru.“

Lovecraft svoje dílo založil na myšlence, že náš svět byl kdysi obýván mocnými bytostmi. Ty však při pokusech s černou magií musely uprchnout a vyhoštěné čekají na vhodnou příležitost ke svému návratu. Tento „kuriózní staromilec“ a „podivínský excentrik,“ jako ho nazval Josef Škovercký, ve svých příbězích spojoval gotický fenomén s prvky moderního žánru science fiction a postupně v nich budoval fantaskní svět, který souhrnně nazval „mýtus Cthulhu.“ Podle bájného velekněze, nelidské karikatury člověka připomínající draka s hlavonožcem, která později vešla ve známost jako symbol hrůzy a čirého zla.

Cthulhu podle francouzského ilustrátora Françoise Barangera

Smyšlený literární kult, jehož základem je prastará rasa, kosmické božstvo a netušené nebezpečí z jiných světů, se stal Lovecraftovým unikátním literárním podpisem, který už dávno platí za součást světové popkultury. Svým morbidním stylem, chorobnou fantazií i bezvýchodnou hrůzou inspiroval další generace renomovaných tvůrců a jeho odkaz najdeme bez přehánění prakticky všude. Autorovy povídky s tématikou Cthulhu se staly základem mnoha literárních děl, ale také komiksů, filmů, her a v neposlední řadě i obrazů nebo hudebních alb. Lovecraftův mýtus ovlivnil takové tvůrce, jako jsou například Stephen King, Neil Gaiman, Laird Barron, Alan Moore, Junji Ito, H.R. Giger nebo třeba Metallica a Black Sabbath.

Ponořit se do hrůzyplné atmosféry lovecraftovských hororů plných hnilobného rozkladu, omšelých sídel s mansardovými střechami, nadpřirozených bytostí a hlavně chronického strachu z neznáma nyní můžete i vy. Stačí si nasadit sluchátka a nasát hutnou auru cizích světů i nepopsatelné kosmické hrůzy zprostředkované hypnotickým hlasem Miroslava Krobota a sugestivním zvukovým designem oceňovaného studia Needles. Společně Lovecraftovým děsuplným vizím propůjčují zcela novou dimenzi strachu. Hrůza v Dunwichi je již dostupná na audioknižních portálech Audiolibrix, Audioteka, Alza, O2knihovna a Artforum. Novely Volání Cthulhu a Sny v čarodějnickém domě budou následovat v lednu a únoru 2022. Všechny tři tituly do zvukové podoby zpracoval režisér Robin Kvapil v produkci Vratislava Šlajera z Bionautu.