ALIEN: Hawleyho příspěvek do sci-fi rodiny rozebere otázku nesmrtelnosti

Jediná jistota, kterou zaručí chystaný seriál Alien tvůrce Noaha Hawleyho, je návrat xenomorfa

Nový televizní projekt ALIEN se sice stále nachází v počátcích, jeho autor Noah Hawley prozradil pár podrobností v nedávném rozhovoru pro magazín Esquire. Poodhalil například to, že se snaží spojit tradiční vyprávěcí strukturu Scottova originálu s jakýmsi podobenstvím o dnešní nenasytnosti globálních korporátů. I proto jej zasadil nikoli do vesmíru, ale přímo na Zemi, aby se mohl věnovat lidským problémům, mimo jiné příjmové nerovnosti.

„Jednou věcí, kterou na původním snímku miluju, je, jak skvěle vykresluje dobu svého vzniku a tehdejší dělnické postavení. Postavy Yapheta Kotta a Harryho Deana Stantona jsou v podstatě beckettovskými charaktery, kterým podivná bezejmenná firma nařídí vydat se na konkrétní místo,“ uvedl Hawley, který plánuje více rozvést právě dějovou linku s fiktivní společností Weyland-Yutani Corporation.

„Na futuristické Zemi se odehraje boj Edison versus Westinghouse versus Tesla. Jeden z nich bude monopolizovat elektrickou energii, jen nevíme který. Ve filmu máme onu fiktivní společnost, která se očividně také zabývá výrobou umělé inteligence – ale co když jsou tu další firmy, které na nesmrtelnost nazírají odlišným způsobem, třeba prostřednictvím kyborgů nebo transhumanismu? Která z těchto technologií vyhraje? Koneckonců, to je základní sci-fi otázka: zaslouží si vůbec lidskost přežít?“

Obsazení zatím není známé, Hawley nicméně už dříve avizoval, že návrat Sigourney Weaver aka Ellen Ripley se konat nebude. Napsané má prý zatím dvě epizody a natáčení by mohlo odstartovat už letos na jaře, záleží však samozřejmě na pandemických podmínkách. Více se dozvíte v našich předchozích článcích.