MEANDER: Nový trailer klaustrofobického survivalu odhaluje nadpřirozené hrůzy

Intenzivní variace kultovní Kostky představí ponuré bludiště úzkych chodeb, kde se za každým meandrem ukrývá vraždící nástraha

Gaia Weiss uvízla v těsném tunelu plném smrtících pastí. Režisér postapokalyptického hororu Hostile se po tříleté pauze vrací s další intenzivní žánrovkou. Jeho novinka MEANDER (v originále Méandre) nabídne komorní variaci kanadské kultovky Kostka, která se stísněnými prostory pracuje natolik důmyslně, že dá svým divákům na vlastní kůži zakusit skličující frustrace hlavní hrdinky. Nová upoutávka od amerického distributora pak odhaluje, že uvnitř tísnivého labyrintu se ukrývá cosi nepřirozeného.

Mladá žena se po setkání s tajemným cizincem probouzí v podivné kovové místnosti navlečená do zvláštního futuristického obleku. Zjišťuje, že ven vede pouze jeden těsný tunel. Ten ústí do další sítě úzkých prostor plných lidských ostatků a vražedných nástrah. Na překonání každé překážky má osm minut, jinak zemře děsivou smrtí. Aby přežila, musí se postavit vlastním traumatům z minulosti a pokračovat dál.

Meander podle vlastního scénáře natočil francouzský režisér Mathieu Turi. Přestože jeho snímek staví na okoukané premise, veškerou neoriginalitu vynahrazuje důmyslnou prací s kamerou a zvukem. Ty doslova vtahují do úzkých kulis a probouzejí stejně tak dobře hrůzu z omezených prostor, jako konstantní nejistotu z toho, co čeká za příštím meandrem. V hlavní roli exceluje modelka a herečka Weiss, známá ze seriálového hitu Vikingové nebo krátkometrážního Alien: Containment. Ve vedlejších rolích si zahráli Peter Franzén (Lví srdce) a Romane Libert (seriálová Marianne).

Film si svou celosvětovou premiéru odbyl loni v říjnu na festivalu fantastických filmů Sitges. V květnu letošního roku byl uveden do francouzských kin a do širší distribuce bude nasazený 9. července, kdy ho čeká premiéra v amerických kinech a zároveň na VOD službách.