O Vřískotu, maskovaných zabijácích i dabování hororů. Vyšel další díl podcastu Planet Dark

Ghostface do studia nepřišel, zato jsme si povídali s etnologem Petrem Janečkem a dabérem Bohdanem Tůmou. Tak nasaďte sluchátka, venku je nová epizoda podcastu Planet Dark!

Před 25 lety nic netušící diváky zaskočila nenápadná vyvraždovačka, která se odvážně postavila dobovým konvencím a nastartovala hotovou hororovou revoluci. Řeč je samozřejmě o nízkorozpočtovém krváku Vřískot, který si rychle vybudoval pověst kultovního bijáku a záhy přerostl v oslavovanou značku. A právě o ní si povídáme v nejnovější epizodě redakčního podcastu PLANET DARK, kde s námi k mikrofonu usedli etnolog a odborník na příměstské legendy Petr Janeček, režisér českých dabingů Bohdan Tůma a filmověděc a náš redaktor Jan Gál.

Horor už v minulosti dokázal, že je cyklickým žánrem reagujícím na aktuální diváckou poptávku. Jenže v průběhu 90. let minulého století se nesčetným opakováním totožných formulí vyčerpal natolik, že ho kritici nadobro odsoudili k zániku. Nový život upadajícímu žánru vdechl až filmový řezník Wes Craven, který přišel do té doby s neokoukaným přístupem k žánru a vytvořil podvratný slasher převracející hororová klišé vzhůru nohama. Čím vším byl jeho snímek unikátní, kde čerpal inspiraci, jak se v průběhu let proměňovala navazující série a proč tahle značka diváky táhne i po pěti filmech a seriálu? Na to všechno hledáme odpovědi s našimi hosty a zároveň si povídáme o tom, jak se vlastně v česku dabuje horor.

Jako obvykle, svoji pravidelnou dávku temnot do uší najdete přes náš rozcestník, na Seznam Podcasty, Apple Podcasts, Spotify, Google Podcast, Stitcheru, Deezeru nebo ve všech vašich oblíbených aplikacích na podcasty. Páté pokračování Vřískotu momentálně najdete v kinech, tak si ho rozhodně nenechejte ujít. Jak moc se návrat ikonické značky povedl, o tom si můžete přečíst v naší recenzi.