MEANDER: Extrémně klaustrofobická variace Kostky láká intenzivním trailerem


Uzavřená ve futuristické cele, psychicky zlomená žena musí najít cestu ven skrz úzké tunely plné smrtících pastí. Francouzský sci-fi thriller MEANDER (MENADRE) nabízí komorní, ale za to extrémně klaustrofobickou variaci na kultovku Kostka, která efektivně pracuje se stísněnými prostory a svým divákům nedá ani vydechnout.

Mladá žena se po setkání s tajemným cizincem probouzí v podivné kovové místnosti. Odtud vede jen jeden těsný tunel, který ústící do dalšího labyrintů stísněných prostor plných lidských ostatků a vražedných nástrah. Na překonání každé překážky má osm minut. Jinak zemře děsivou smrtí. Aby přežila, musí se postavit vlastním traumatům a pokračovat dál.

Meander sice staví na prostinké premise, všechno ale vynahrazuje intenzivním brnkáním na nervy, které doslova vtahuje do úzkých kulis a na vlastní kůži dává zakusit tísnivé pocity hlavní hrdinky. Tu si zahrála francouzská modelka a herečka Gaia Weiss, známá především ze seriálového hitu Vikingové nebo krátkometrážního Alien: Containment. Snímek podle vlastního scénáře natočil Mathieu Turi, autor osobité post-apokalyptické žánrovky Hostile.

Film si svou celosvětovou premiéru odbyl loni v říjnu na festivalu fantastických filmů Sitges. Do širší distribuce bude nasazený 16. června, kdy vstoupí do francouzských kin.