THE NIGHT: Íránci natočili vlastní verzi Osvícení


Některé hotely jsou plné dávných přízraků. Člověk v nich snadno přijde o rozum. Koprodukční íránsko-americký snímek THE NIGHT si během své festivalové štace vysloužil celou řadu nadšených ohlasů. Jeho nová upoutávka pak slibuje stylizovaný psychohoror, co míchá kubrickovskou hrůzu s elegantním strašením. 

Mladí íránští manželé žijící v Americe se po noci strávené s přáteli rozhodnou ubytovat v nedalekém hotelu Normandie. Jenže sotva uloží dcerku a zalehnou, začnou se dít podivné věci. Brzy si uvědomí, že s hotelem není něco v pořádku a oni jsou uvězněni se zlovolnou silou, která se přiživuje na temných tajemstvích, co mezi sebou po celá léta drželi.

Snímek The Night natočil íránský režisér Kourosh Ahari podle scénáře, jenž napsal společně s Miladem Jarmoozem. Jde o historicky vůbec první Američany produkovaný snímek, kterému bylo v porevolučním Íránu umožněno nasazení do kin. Sami tvůrci ho popisují jako psychologický horor kráčející ve stopách Osvícení, co diváky vezme do zlověstného hotelu, jehož chodby obývají skutečné hrůzy a za každým rohem se skrývají přízraky minulosti. V hlavních rolích se představí Shahab Hosseini, Niousha Noor, George Maguire, Elester Latham a Michael Graham.

The Night bude do zámořských kin uveden prostřednictvím žánrové sekce IFC Films už 29. ledna 2021. Ve stejný den vyjde také digitálně na VOD platformách.