ALIEN: Tvůrce televizního Vetřelce odhalil první podrobnosti o chystaném seriálu

Obávaný xenomorf se vydává do neprobádaného světa televize, kde bude lovit dosud nepoznaný druh - kravaťáky!

Slavnou sci-fi ságu čeká televizní premiéra. Vetřelec míří do seriálového světa a jeho tvůrce odhalil první podrobnosti z chystaného projektu. O čem bude nový ALIEN?

Když Disney před dvěma lety dokončil akvizici studií 20th Century Fox, myslel jsem, že jde o definitivní konec Vetřelce i Predátora. Společnost nikdy neměla příliš kladný vztah k žánrovým projektům. Její rezervovaný přístup k první hororové Marvelovce Noví mutanti, kterou si ve studiu přehazovali jako horkou bramboru, navíc dokazoval, že obavy jsou na místě. Myšák naštěstí obrátil o sto osmdesát stupňů a rozhodl se v obou zavedených značkách pokračovat. Ať už za to může snaha plnit streamovací služby a konkurovat Netflixu s Amazonem nebo něco úplně jiného, vetřelecké (a samo sebou i to predátoří) univerzum se pod jeho vedením dočká výrazného rozšíření. Vedle komiksových sérií vycházejících pod Disneyho dceřiným vydavatelstvím Marvel Comics se totiž legendární xenomorf podívá i do televize.

Vůbec první seriál z vesmíru, kde nikdo neslyší náš křik, vzniká v rámci programu FX on Hulu a pro streamera ho momentálně připravuje showrunner Noah Hawley. Doposud jsme o seriálu věděli jenom tolik, že se bude odehrávat na Zemi a půjde o kombinaci hororové atmosféry jedničky a non-stop akce z druhého filmu. V nedávném rozhovoru pro magazín Vanity Fair se ale autor seriálového Farga a komiksovky Legion konečně rozhovořil o televizním Vetřelci a prozradil, co od něj můžeme čekat.

Zaprvé, nový Alien se obejde bez ústřední postavy celé ságy. Ellen Ripleyová je podle Hawleyho jedna z nejlepších filmových postav vůbec. Její příběh byl odvyprávěn dokonale, proto si s jejím osudem nechce nijak zahrávat. Tvůrce dále uvedl, že tam, kde předcházející filmy lapily své hrdiny v uzavřených prostorách vesmírných lodí nebo vysloužilého vězeňského zařízení, se on rozhodl zvětšit měřítko a udělat vetřeleckou hrozbu mnohem bezprostřednější. Proto si za své dějiště zvolil právě planetu Zemi.

Jeho příběh se bude do značné míry věnovat problematice nerovnosti ve společnosti. Zaměří se na systém, v němž bohatí posílají chudé do vesmíru, aby za ně odváděli špinavou práci, a odhalí, co se stane, když se propastní třídní rozdíly včas nevyřeší. S podobnými motivy pracovali už Ridley Scott a James Cameron ve svých filmech, kde byla posádka vždy podřadná své misi. Hawley se tak očividně hodlá podívat na zoubek samotné organizaci, jež je na sebevražedné akce poslala. Řeč je samozřejmě o bezohledné korporaci Weyland-Yutani a jejím představenstvu, které se konečně dočká vlastního blízkého setkání s vražedným mimozemským organismem.

Hrdinové seriálu se podobně jako v dosavadních snímcích octnou uvězněni mezi primární parazitickou minulostí a budoucností plnou umělé inteligence. Obě strany se je přitom budou snažit zabít a oni nebudou moci pokročit kupředu, ani se vrátit zpět. Scénáře k prvním dvěma epizodám už jsou hotové, samotné natáčení by pak mělo začít až na jaře příštího roku. To znamená, že televizního Aliena uvidíme nejdřív v roce 2023. Hawley totiž vyčkává, až se pandemická situace trochu uklidní. Ubezpečuje ale, že se celému projektu dostane maximální možné péče.