SAW: Desátý díl nás nemine, na jubilejním pokračování se už usilovně pracuje

Jigsaw usiluje o zápis do hororové síně slávy s další zvrhlou hrou

Nízkorozpočtová prvotina SAW: Hra o přežití toho času neznámého režiséra Jamese Wana a debutujícího scénáristy Leigh Whannella roku 2004 rozvířila hororové vody a stala se nejvýdělečnějším krvákem od dob Vřískotu. Rafinovaný sadistický nervák, který bývá pro svou temnou atmosféru často přirovnáván k Fincherově Sedm, nastartoval hvězdnou kariéru obou tvůrců a zároveň rozjel nově vzniklou produkční společnost Twisted Pictures. Pravděpodobně nikdo ale nečekal, že se z něho stane bezmála miliardová franšíza, která za necelé dvě dekády vyprodukuje rovných deset filmů. Ano, čtete správně. Tahle značka už brzy dosáhne milníku desátého pokračování.

Série Saw letos vůbec zažívá velký rok. V květnu má premiéru zbrusu nové pokračování Spirála strachu: Saw pokračuje, které slibuje návrat k atmosférickým kořenům i kýženou revitalizaci celé značky. Zároveň se studio Lionsgate vrací zpět k původnímu filmu. Jen pár dnů před uvedením Spirály strachu hodlá vydat počátek celého tohohle jigsawovského šílenství na UHD discích se zbrusu novým 4K přepisem.

Producenti z Twisted Pictures každopádně nehodlali čekat na tržby za nový díl a rovnou se pustili do vývoje jubilejního desátého filmu. Se zprávou přišel informační magazín Production Weekly, který v nejnovějším čísle zařadil SAW 10 mezi aktivní projekty. Žádné další podrobnosti nebyly uvedeny. Jisté je jenom to, že desátý film vznikne, i kdyby Spirála strachu v kinech propadla. Naopak v případě jejího kasovního úspěchu si můžeme být víc než jisti, že celá série nabere druhý dech a mohla by sypat další pokračování se stejnou kadencí, jako před lety. Dost možná tak brzo překoná i ten Pátek třináctého, který si s dvanácti díly momentálně drží prvenství jako nejrozsáhlejší hororová franšíza.