ŽLUTÉ KVĚTY: Režisér Králů videa točí originální thriller, který spojí českou kriminálku s italským giallem

Kalašovka s příchutí spaghetti thrilleru. V Česku vzniká lokální neo-giallo spojující letitou tradici italského fenoménu s estetikou tuzemských detektivek s Rudolfem Hrušínským. Na atmosférický snímek láká první ukázka

Lukáš Bulava je nezávislý samorost z Karviné, který nevystudoval žádnou filmovou školu, přesto se mu na nadšeneckých brakových projektech podařilo vypracovat na sebevědomého mladého tvůrce s osobitým stylem. V uplynulém roce na sebe širší veřejnost upozornil nostalgickým dokumentem mapujícím český fenomén rychlodabingu, Králové videa. A za dalším dobovým fenoménem se tento talentovaný autor hodlá ohlédnout i ve svém příštím počinu. Tím bude snímek ŽLUTÉ KVĚTY, který v sobě spojí tradici českých kriminálek familiérně označovaných jako „kalašovky“ se zanikajícím italským žánrem, pro nějž se vžilo označení giallo podle pulpových románů ve žlutých paperbacích sloužících jako náměty. Na vznikající film láká osobitý promo teaser, který dává zakusit unikátní atmosféry celého projektu. Jeho vznik můžete podpořit i vy.

Bulavův hraný celovečerní debut nás vezme do zapadlé československé vesnice plné pokřivených charakterů, kde v průběhu 70. let dochází ke krvavým vraždám. Vyšetřování těchto hrůzných činů postupně vede k odhalení temné minulosti tamních obyvatel i dávno pohřbeným traumatům. Cílem tohoto originálního žánrového hybridu je natočit vysoce stylizovaný snímek, který v sobě spojí tradiční estetiku ponurých kriminálek režiséra Petra Schulhoffa s Rudolfem Hrušínským v roli majora Kalaše spolu s charakteristickými rysy mysteriózních spaghetti thrillerů kladoucích důraz především na příznačné nadužívání barev, excesivní kameru, propracovanou hudební složku a hutnou atmosféru.

„U giallo filmů jsem propadl jejich mysteriózní náladě. Ta kombinace erotiky, tajuplných vražd maskovaným pachatelem, fešné módy, architektury, traumat a stylizované kamery za doprovodu nevšední hudby představuje vzrušující podívanou plnou dramatických zvratů. Často si u nich připadám, jako bych padal do vlastní halucinace,“ popisuje Bulava svou fascinaci italskými detektivními thrillery pro Planet Dark.

Žluté květy tak navážou na soudobou snahu o oživení zašlých giallo trendů a jejich spojení s lokálními motivy, jakou můžeme pozorovat v především evropských snímcích jako německé Masks (2011), belgický Amer (2009) a Podivná barva slz tvého těla (2013), nebo třeba nedávná novinka režiséra Jamese Wana, Zhoubné zlo (2021). V tomto ohledu pak Žluté květy nabídnou ryze českou podívanou, která zasadí klasické postupy tohoto italského žánru do čistě domácího kontextu.

„Československé kriminálky jako Po stopách krve, Vrah skrývá tvář nebo Vím, že jsi vrah mě vždycky fascinovaly svou dusivou atmosférou a syrovostí. Nepotřebují násilí ani detailní záběry vražd. Diváka chytnou trefně vybranou ponurou lokací a pomalými dávkami v něm budují napětí. Prvním dvěma zmíněným filmům samozřejmě kraluje Rudolf Hrušinský. On sám je zde místy bezradný a motivy vražd jsou mu do jisté části zcela neodkryté,“ říká režisér k tuzemské detektivní tradici.

Oproti italským thrillerům, kde detektivní práci zpravidla odvádějí civilní hrdinové, bude v jeho filmu po vzoru české tradice středem pozornosti právě dvojice kriminalistů. Stejně tak dobře bude typické letní dusno nahrazeno chmurným podzimem a džungli velkoměsta vystřídá omšelá dědina na Karvinsku. „Spojit tyto dva odlišné a přesto si blízké světy, jakými jsou české ponuré krimi a italské giallo, je moje mise už od roku 2019. Moc mě na tom láká oživení postav, které jsem viděl v mysli. Zasadit je do dob raných 70. let v zapadlé vísce a nechat diváka vtáhnout do světa, kde se mixují různé elementy obou zmíněných žánrů,“ uzavírá.

Scénář k filmu napsal Bulava společně s Robertem Vrbou. Herecké obsazení bude složené z neokoukaných českých tváří, jako jsou Petr Panzenberger (Hrana zlomu), Jaroslav Achab Haidler, Stanislava Jachnická, Adam Langer, Zuzana Truplová nebo Kristýna Krajíčková Panzenbergerová. O tom, že celý projekt vzniká předně z lásky k žánru, svědčí i spolupráce se skladatelem Davem Neaborem z americké formace Dog Eat Dog. Sám Neabor je velkým fanouškem italských hororů a hudebně se podílel na řadě žánrových počinů, od komiksů až po filmové dokumenty. Ve vedlejší roli se pak objeví italská herečka českého původu, Zuzana Martínková (Drákulův sluha, La casa del sortilegio), a účast přislíbila i česká královna italské exploatace Zora Ulla Keslerová (Antropofág, Ženy od hluboké řeky, Rozparovač z New Yorku).

Samotné natáčení by mělo začít na podzim příštího roku a bude probíhat v okolí Karviné a na okraji Polska, aby jednotlivá místa ve výsledku tvořila ponurý celek a dopomáhala tak zasazení děje do sedmdesátých let minulého století. Vznik filmu můžete sledovat prostřednictvím sociálních sítí Facebooku a Instagramu nebo přímo na našem webu. Zapojit do natáčení se můžete i vy formou jakéhokoliv finančního příspěvku. Tvůrce můžete podpořit peněžním darem na účet 458 945 9073 / 0800 (IBAN  CZ93 0800 0000 0045 8945 9073). Každý, kdo přispěje částkou 700 Kč a víc, získá tematickou odměnu ve formě stylového podtácku se sadou samolepek a kartiček. Tak nezapomeňte do zprávy pro příjemce uvést svou adresu.