Maniakální Štěpán Kozub v prvním upoutávce tíživého thrilleru HRANA ZLOMU

Mrazivá ukázka prvního filmového projektu Planet Dark Original dává zakusit tíživou auru celého snímku, aniž by vyzradila cokoliv z temné mozaiky debutujícího režiséra Emila Křižky

Režisér schizofrenního kraťasu Ruchoth Raoth přichází se svým celovečerním debutem HRANA ZLOMU. A ani tentokrát své diváky nenechá na chvíli vydechnout. Temná příběhová mozaika na pomezí hororu a thrilleru si Lynchovsky pohrává s představivostí a nabízí v české kinematografii ojedinělou a krajně zneklidňující podívanou. Tíživé drama v hlavní roli se Štěpánem Kozubem v nečekaně maniakální poloze je vůbec prvním filmem vycházejícím pod naší hlavičkou Planet Dark Original. Do české distribuce vstoupí na začátku listopadu.

Hrana zlomu vypráví příběh dvou dysfunkčních rodin – manželského páru vychovávajícího dcerku v napjaté atmosféře a ve sterilním prostředí luxusní vily a dospělého Viktora žijícího se svou matkou v polorozpadlém domě na samotě, jejichž soužití se dá také stěží označit jako harmonické. Obě rodiny propojí náhlé dramatické okolnosti, které je dostanou na pomyslnou „hranu zlomu“.

Nelineární časová posloupnost snímku skládá dohromady temnou mozaiku, která si provokativně pohrává s divákem. „První dvě třetiny filmu jsou záměrně roztříštěny a scény jsou řazeny tak, aby nutily vytvářet si o postavách domněnky. Hrdinové jsou zachycováni v reakcích na něco, co je skryto. Postupným odhalováním příčin jejich chování se ve vás stupňuje tlak a nahlížíte víc a víc pod pokličku těchto zvrácených vztahů,“ říká k filmu jeho režisér a scénárista Emil Křižka. Podle jeho vlastních slov mu nešlo o to, aby se divák ztotožňoval s postavami. Ty jsou ve skutečnosti jen figurkami na šachovnici života a chovají se podle svého animálního instinktu a křivd z minulosti. „Z těchto obětí se dřív nebo později stávají hříšníci, kteří vytváří další oběti. Je to začarovaný kruh naší společnosti,“ dodává.

Za Křižkovou dlouhometrážní prvotinou stojí producenti Vratislav Šlajer a Jakub Košťál, kteří na svém kontě mají mezinárodně oceňovaný seriálový thriller #martyisdead nebo nezávislý hit letošního roku, splatter komedii Shoky & Morthy: Poslední velká akce. Ti pracovali s přesnou vizí žánrového filmu, s nímž chtějí oslovit milovníky temných thrillerů nebo psychologických či gore hororů. Celkovou atmosféru snímku tvůrci navíc podpořili pečlivě vybranými lokacemi, audiovizuálními efekty i speciálně vyrobenými rekvizitami. Režisér je navíc původním vzděláním kamenosochař a ve filmu využil své řemeslné dovednosti k ruční výrobě originálních artefaktů sloužících jako součást filmových dekorací.

„Mým záměrem bylo v divákovi vyvolat silný tísnivý pocit a to bez jakéhokoli explicitního násilí,“ podotýká Křižka. Hrana zlomu proto pracuje se silnou zvukovou a hudební složkou, které zážitek z filmu prohlubují doslova až na fyzickou úroveň. Autorem hudby je oceňovaný experimentální skladatel Jakub Rataj, o zvukový design se pak postarali Lukáš Moudrý a Martin Ožvold, oceňovaný za audio série Anatomie strachu nebo Matematika zločinu, a je mimochodem také mistrem zvuku našeho erbovního redakčního podcastu.

Štěpánovi Kozubovi v hlavní roli sekunduje znepokojující hrdinka v podání Pavly Gajdošíkové a obsazení doplňuje Alena Sasínová-Polarczyk, která hrála už v režisérově předešlém krátkometrážním filmu, nebo Petr Panzerberger. Všichni jmenovaní herci vystupují v představeních kultovního ostravského Divadla Mír. Kameramanem snímku je Křižkův dlouholetý kolega polského původu Ryszard Perzynski.

Hrana zlomu dorazí do českých kin už 4. listopadu.