Nosferatu se nekoná? Eggers naznačil skrečování plánovaného remaku

Projekt, který se měl natáčet v Praze, provázejí údajné komplikace a k realizaci pravděpodobně nedojde

S mediálně propíraným přepracováním legendy německého expresionismu Nosferatu, symfonie hrůzy z roku 1922, kterou režisér Friedrich Wilhelm Murnau stvořil na motivy gotické novely Drákula z pera Brama Stokera, to nakonec zřejmě nebude tak žhavé, jak to zpočátku vypadalo.

Na konto avizovaného remaku se jeho tvůrce Robert Eggers, hororový enfant terrible posledních let, jehož vikingská freska Seveřan nedávno obsadila kinosály, se vyjádřil v podcastu Boo Crew na serveru Bloody Disgusting. „Nosferatu jsem viděl v mládí a změnil mi život. Ale začínám si myslet, že Murnau nechce, abych ho dokončil. Mám z toho takový pocit,“ popsal v rozhovoru.

V poměrně vágním vysvětlení, proč od plánů nakonec upouští, hovořil o náročnosti příprav a o tom, že právo na adaptaci měl vzhledem ke svému německému původu a historii tamní kinematografie Werner Herzog, který se jej zhostil v dobách hluboké studené války. „Možná mi duchové Murnaua a Albina Graua (producent a vedoucí výpravy původního němého snímku – pozn. red.) dávají najevo, abych toho zanechal,“ dodal Eggers.

Zda se publikum dočká obnovení příběhu o transylvánském upírovi, který o samotě přebývá v monumentálním hradu kdesi v Karpatech, tak zatím stojí ve hvězdách.

Klaus Kinski coby Nosferatu - Fantom noci v remaku Wernera Herzoga z roku 1979