SEVEŘAN: Alexander Skarsgård mstící se za smrt otce v traileru brutálního vikingského thrilleru

Dávná křivda se mezi Vikingy neodpouští. Podívejte se na trailer novinky tvůrce hororového Majáku a Čarodějnice

Na chladný Island v krutém desátém století se v novém snímku SEVEŘAN přemístil kritiky uznávaný režisér a scenárista Robert Eggers, který se od hororových vod probádaných v celovečerním debutu Čarodějnice a předloňském Majáku odklonil k historickému thrilleru, na nějž opět přizval hvězdné obsazení.

Alexander Skarsgård se tu představuje coby následník vikinského trůnu Amleth, který v dětství tragicky přišel o otce (Ethan Hawke), zabitého vlastním bratrem, princovým strýcem Fjolnirem (Claes Bang). Pomstít chce nejenom královu smrt, ale také utrpení matky, ztvárněné Nicole Kidman. Ve vedlejších rolích uvidíme tváře z předchozích počinů – Willema Dafoea a Anyu Taylor-Joy, ale třeba i severskou zpěvačku Björk, objevující se na stříbrném plátně jen sporadicky.

Sám Eggers zbrusu nové epické dílo označil za svůj dosud nejnáročnější a nejambicióznější projekt. „V podstatě vycházíme z Hamleta, vzešlého ze středověké nordické legendy o Amlethovi, kterou jsme převyprávěli,“ upřesnil tvůrce pro Entertainment Weekly.

Podle něj mají lidé o Vikinzích zkreslené představy, vidí je prý jen jako legrační chlápky s rohatými přilbami, a právě tento zažitý stereotyp chtěl nabourat. Na pomoc se scénářem si proto přizval spisovatele s pseudonymem Sjón, orientujícího se ve skandinávských mýtech, jehož mysteriózní balada Ada vstoupila letos v říjnu do tuzemských kin.

Na krvavou revenge se Seveřan vydá 14. dubna 2022.