Nosferatu Roberta Eggerse se konečně hýbe kupředu, natáčet se bude v Praze

Režisér Majáku a Čarodějnice se pouští do svého vysněného projektu. Remake jednoho z nejvlivnějších hororových snímků vznikne v Česku, originál se přitom před 100 lety realizoval v sousedním Slovensku

Historická vikinská řež Seveřan ještě ani nedorazila do kin, a její režisér Robert Eggers už usilovně pracuje na svém dalším projektu. A fanoušci jeho osobitých hororových počinů můžou začít jásat, protože jeho příštím filmem bude remake ikonické hororové klasiky Nosferatu, symfonie hrůzy z roku 1922, který režisér sliboval už od dokončení svého celovečerního debutu Čarodějnice. A co víc, snímek se bude natáčet přímo v Praze.

Podle informací, s nimiž přišel magazín The New Yorker, se produkce skutečně hýbe kupředu. Sám Eggers měl původně touhle už dobou pobývat v České republice, na poslední chvíli ale došlo k odložení všech příprav natáčení. Zpěvák a herec Harry Styles (Dunkirk), který měl původně ztvárnit jednu z hlavních postav – s největší pravděpodobností mladého úředníka Huttera, totiž roli z důvodu nabitého pracovního kalendáře nakonec odřekl. Momentálně se za něj hledá náhrada a mezi nejčastějšími spekulacemi se objevuje jméno Roberta Pattinsova, jenž zazářil už v Eggersově Majáku. Jedinou potvrzenou hvězdou tak zatím zůstává režisérova dvorní herečka Anya Taylor-Joy, která svou účast na remaku přislíbila už v roce 2017, kdy se měl nový Nosferatu původně začít realizovat.

Originální němý snímek, který trvale ovlivnil tvář filmového hororu a stal se základním pilířem upírského subžánru, letos v březnu zcela příhodně oslavil rovných 100 let od své premiéry. Vůbec první adaptace Stokerova klasického románu Drákula, na níž režisér Friedricha Wilhelma Murnaua svého času nezískal práva a byl nucen pozměnit jména postav i místo děje, se ke všemu z části natáčela v sousedním Slovensku. Vysoké Tatry tehdy suplovaly Transylvánii a z Oravského hradu se stalo sídlo vampýrského hraběte Orloka.

Kdy se filmové aktualizace této sugestivní symfonie expresionistické hrůzy dočkáme, zatím nebylo oznámeno. Už teď je ale jisté, že se můžeme těšit na další strhující podívanou, kde bude prim opět hrát Eggersova vyhraněná hypnotizující estetika s přízračnou atmosférou folk hororu. Jen tentokrát v gotickém kabátě.