ULIČKA PŘÍZRAKŮ: Velkolepý film noir Guillerma del Tora láká první ukázkou

Podvody, švindly a zrada. Oscarový režisér představuje svůj první projekt, který se obejde bez nadpřirozených prvků

Je to člověk anebo zrůda? Guillermo del Toro se po čtyřleté pauze vrací s další osobitou žánrovkou. Jeho nejnovější režijní počin nazvaný ULIČKA PŘÍZRAKŮ vychází z oslavovaného mysteriózního románu Nightmare Alley a má rázně vybočovat z jeho dosavadní tvorby. Jak sám del Toro dodává, snímek se odehrává v reálném světě a nenajdeme v něm jediný nadpřirozený prvek. To ostatně naznačuje i první upoutávka. Navzdory tomu si ale pořád drží režisérův příznačný vizuální styl a spektakulární výpravu.

Příběh filmu sleduje bývalého cirkusáka jménem Stan Carlisle, který si vybudoval renomé věhlasného mentalisty. Ve skutečnosti ale jenom využívá falešných triků, aby se dostal mezi společenskou elitu, a využil slepé důvěry bohaté smetánky. Při svých podvodech spojí síly s prohnanou psychiatričkou, která je však mnohem nebezpečnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Původní román spisovatele Williama Lindsay Greshama, který se těší velké oblibě pro svou nihilistickou studii temného světa druhořadých karnevalů plných podvodníků, byl poprvé zfilmován už v roce 1947 jako stejnojmenný film noir. Oproti bezútěšnému černobílému přepisu ze 40. let vyhlíží del Torova adaptace jako rozmáchlá hra krvavých švindlů plná režisérovy typické grotesknosti a překvapivě zvučných hereckých jmen. V hlavních rolích se představí Bradley Cooper, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Rooney Mara, Toni Collette, Ron Perlman, Richard Jenkins nebo Jim Beaver.

Česká premiéra Uličky přízraků je naplánována na 27. ledna 2022. Do amerických bude snímek nasazen už 17. prosince, aby stihl oscarové nominace.