V HORÁCH ŠÍLENSTVÍ: Smrtonosná expedice pod taktovkou Guillerma del Tora je možná o krok blíž

Více ezoterický, divnější a komornější má být přepsaný scénář k adaptaci sci-fi hororové klasiky z pera H.P. Lovecrafta

Dvojnásobný držitel Oscara za retro monster horor Tvář vody Guillermo del Toro se chystá oprášit patnáct let netknutý scénář k celovečerní verzi Lovecraftova románu At the Mountains of Madness (V horách šílenství), v němž skupina průzkumníků nalezne během expedice po Antarktidě dávnou civilizaci starší než lidstvo samo. Slibná výprava má však katastrofální konsekvence.

Na přetřes námět znovu přišel během natáčení podcastu The Kingcast, ve kterém del Toro hovořil o stěžejní tematice celovečerní verze TO Stephena Kinga. Poodhalil, že tehdejší scénář je pro něj dnes už nepoužitelný. Škrtat z něj bude blockbusterové efekty, naopak by měl ponechat stejný závěr.

„Na některé původní spektákly mě přešla chuť, už jsem je vnesl do jiných snímků. Pár věcí ale zůstane. Rád bych se vydal divnějším směrem,“ upřesnil. Výsledek by měl zamířit na Netflix, s nímž tvůrce vloni podepsal několikaletou smlouvu.

Předchozí pokus o zfilmování v trojrozměrném formátu pohořel kvůli neshodám s Universal Studios, které nechtělo riskovat nízkou návštěvnost v kinech kvůli nastavenému ratingu R, tedy omezení na pouze zletilé publikum. Projekt měl přitom hvězdné zapojení od producenta Jamese Camerona přes Lucasovu společnost Industrial Light & Magic zajišťující efekty po hlavního představitele Toma Cruise.

Už 27. ledna 2022, pokud to covidová situace dovolí, vstoupí do tuzemských kin del Torův remake film-noir Ulička přízraků s Bradley Cooperem a Cate Blanchett, kterou jsme nedávno avizovali.