První dojmy z půlnočních Varů: ZELENÝ RYTÍŘ

Nasajte atmosféru nočního promítání na filmovém festivalu v Karlových Varech. O svoje první dojmy z půlnoční sekce se s námi podělil Ondřej Štindl.

Filmový festival v Karlových Varech je v plném proudu a s ním i naše oblíbená sekce Půlnoční filmy. Jedinečnou atmosféru nočních promítání můžete s Planet Dark nasát i vy prostřednictvím prvních dojmů přímo z projekce. Své postřehy z jednotlivých titulů letošního ročníku pro nás píše filmový publicista, literát, scénárista a držitel Českého lva za normalizační thriller Pouta, Ondřej Štindl.

ZELENÝ RYTÍŘ (The Green Knight, r. David Lowery, USA, 2021)

Během oslav nového roku se na Kamelotu zjevuje tajemný Zelený rytíř a vyzývá rytíře kulatého stolu k neobvyklé hře. Kterýkoliv z rytířů má právo zasadit mu sekyrou jednu ránu, ale pod podmínkou, že Zelený rytíř do roka a do dne úder vrátí. Sir Gawain výzvu přijímá a začíná nadčasový příběh o odvaze, cti a lidské slabosti.

Dojmy výrazně pozitivní, mohly tomu napomoct i okolnosti projekce. Hrdina toho filmu bojuje sám se sebou a já musel taky zápasit. Strávit čas mezi půlnocí a čtvrt na tři ráno sledováním filmu, kde se toho neděje zas až tak moc, a když na nějaké to dění dojde, nemusí být zrovna proniknutelné, je docela „výzva“. V plném Malém sále ji ale zvládli skoro všichni, já taky. Ta divácká vytrvalost zaslouží ocenit zvlášť proto, že většina lidí v sále, aspoň myslím, tak úplně nevěděla, do čeho jde.

Zelený rytíř nemá atributy půlnočního filmu, žádná zběsilost na hraně grotesky, velké šoky a velké boje. Mluvící liška by se sice našla, nevím, nevím, jestli to bude stačit milovníkům atrakcí. Zelený rytíř je mírně „zčazená“ adaptace středověké epické básně, která se soustředí na to, co přepisy starých eposů často vynechávají, nebo aspoň potlačují – akt cesty. To, že se hrdina přemísťuje odněkud někam a nějakou dobu to třeba trvá. A směřování samo ho proměňuje víc, než velké dění na zastávkách.

Gawain (Dev Patel) je mladý muž, který usiluje o velikost a velice paradoxním způsobem jí dosáhne. Stane se rytířem, aniž by pořádně vytáhl meč. To jeho paradoxní putování světem, v němž se střetají hodnoty a duchovno odcházejícího pohanství a přicházejícího křesťanství, je vyobrazené s krásou (kamera Andrew Droz Palermo), která nikdy nepůsobí samoúčelně, a hudbou Daniela Harta, jež dokáže být monumentální, aniž by působila jak přepjatá macha. Pod vrstvou mýtu, středověkosti a tajemství je příběh mladého kluka, který se musí ptát, jak chce žít ve světě, který prochází nějakou velkou proměnou, kým se v něm chce stát. A nějak tu volbu ustát.


Další projekce Zeleného rytíře na MFF Karlovy Vary:
23.8. 23:59 Kino Čas
26.8. 23:00 Velký sál
Do širší tuzemské distribuce snímek vstoupí 16. září 2021.