Vary vracejí zpátky do kin kultovní lynchovinu MULHOLLAND DRIVE

Vizionářská klasika Davida Lynche je zpět s remasterovanou verzí

MULHOLLAND DRIVE režiséra Davida Lynche jistě není třeba dlouze představovat. Svůdná love story zasazená na odvrácenou stranu losangeleské továrny na sny je obecně považována za režisérův nejlepší film a kritici o ní opakovaně mluví jako o mistrovském díle nového milénia. Před šesti lety se snímek dočkal zbrusu nového naskenování původních negativů a jeho digitální přepis vytvořený ve 4K rozlišení byl po bezmála dvou dekádách od premiéry znovu nasazen do kin. Mysteriózní příběh plný lásky, žárlivosti, pomsty a temných tajemství si nyní na velkém plátně můžete vychutnat i vy. Filmový festival v Karlových Varech ho ode dneška uvádí mezi Půlnočními filmy v jeho plné remasterované kráse.

Začínající herečka Betty přijíždí do Hollywoodu plná dychtivých nadějí. Brzy však zjistí, že se její sny stávají spíše noční můrou. Z blyštivých iluzí ji vytrhne nejenom osamělý režisér Adam, jehož ambice narážejí na neúprosný byznys, ale také k smrti vyděšená žena, která ztratila paměť po noční autonehodě na nedalekém Mulholland Drive. Nebezpečné pátrání po identitě nové známé pohlcuje Betty stále víc. Je klíčem k záhadě tmavomodrá krabice či podivný podnik Silenzio? Nebo muž vyprávějící nad kávou svůj podivný sen? Nebo snad samotná Betty?

Dezorientující surrealistické dílo původně vznikalo jako seriálový pilot pro televizní stanici ABC. Nicméně producent, který pro stejný kanál vyvíjel Twin Peaks, byl v té době ze stanice odejit a ti, co projekt převzali po něm, byli z prvního sestřihu natolik v rozpacích, že celý seriál raději zrušili. Až poté byl Lynch jedním ze svých přátel přesvědčen, aby Mulholland Drive natočil jako celovečerní film. Přepsaný, přetočený a značně rozšířený snímek premiéroval roku 2001 na filmovém festivalu v Cannes, kde byl přijat s nadšením a Lynch si za něj odnesl cenu pro Nejlepšího režiséra. Navzdory propadu v běžné kinodistribuci (při rozpočtu patnácti miliónů dolarů celosvětově vydělal pouhých dvacet), ho provázela pověst výjimečného filmu a Lynchovi dokonce vynesl nominaci na Oscara. O patnáct let později byl britskou společností BBC zvolen nejlepším filmem 21. století.

Remasterovaná verze snímku, kterou karlovarský festival uvádí u příležitosti dvacetiletého výročí, vznikala pod dohledem režiséra a kameramana Petera Deminga. Výsledkem je technicky dokonalá prezentace, jež dává vyniknout i těm nejmenším detailům a celému filmu propůjčuje úplně nové barevné tóny. Restaurovaná kopie tak umožňuje zažít Mulholland Drive zcela odlišným způsobem.


Projekce Mulholland Drive na MFF Karlovy Vary:
23.8. 23:00 Velký sál
26.8. 23:59 Malý sál