První dojmy z půlnočních Varů: ZKRÁVYSYNI

Ondřej Štindl popisuje první dojmy z belgické "full retard" komedie. Co si odnesl ze své poslední půlnoční projekce ve Varech?

Nasajte atmosféru nočních promítání z filmového festivalu v Karlových Varech. Svoje první dojmy z titulů letošní sekce Půlnočních filmů pro nás píše filmový publicista, literát a scénárista Ondřej Štindl.

ZKRÁVYSYNI (Mother Schmuckers, r. Lenny Guit & Harpo Guit, Belgie, 2021)

Issachar a Zabulon jsou dva bráchové z bruselského předměstí, kteří nikdy moc rozumu nepobrali a dostat se do problémů je pro ně hračka. Když ztratí matčina psa, dostanou ultimátum – buď ho do 24 hodin najdou, anebo budou muset vypadnout z domu.

V úvodu ke Zkrávysynům několikrát zaznělo něco v tom smyslu, že před filmem bude publikum v hrůze prchat, všichni jím budou šokováni, uraženi a vydrží jen skutečně silné povahy. Já ten film celý nevydržel. Důvodem ale bylo akutní usínání, proti němuž se Zkrávysyni nějak nedokázali postavit. Moc šokujícího ani burcujícího v nich totiž není. Moc legračního, bohužel, taky ne. Přinejmenším ne dost, abych to v danou chvíli dokázal vydržet.

Pokud ten film vyzařoval nějakou emoci, pobouření to v mém případě nebylo. Spíš jeden specifický druh nevinnosti. Nevinnost předpubertálního kuka, který poprvé zkusí, jaké to je zařvat na celý svět „Hovno!“. A je toho fakt plný, tak musí všem na potkání vykládat: „Řek jsem ‚hovno‘, řek jsem ‚hovno‘.“ Ten dětský úžas nad vlastním výkonem může být docela dojemný a svým způsobem zábavný. Celý film ale utáhne jenom těžko.

Chápu ten koncept – hodně amatérský obraz i herectví jsou jeho součástí, takhle to v tomhle typu filmů má být. Jenomže ve Zkrávysynech mi chybělo to něco, co podobné ingredience hodí o kus výš. Vlastně na mě film působil až moc snaživě a to úsilí z něj někdy bylo zbytečně moc cítit. A možná byl problém ještě v něčem jiném. Ve slavném monologu z Tropické bouře Robert Downey Jr. vysvětluje Benovi Stillerovi, že postava ve filmu nikdy nesmí jít „full retard“. Zkrávysyni jsou pokus o full retard film a člověk asi potřebuje nějaký zvláštní dar, aby tenhle žánr zvládnul dobře.

Jeden z těch belgických sympaťáků před projekcí říkal, jak si natáčení všichni skvěle užili. Na výsledku je to docela znát. Často se ale říká, že zábava a užívání si na place jsou pro film spíš špatné znamení.


Další projekce Zkrávysynů na MFF Karlovy Vary:
27.8. 23:59 Malý sál