ULIČKA PŘÍZRAKŮ: Spektakulární trailer atmosférické retro kriminálky Guillerma del Tora

Oslavovaný mexický tvůrce se vykašlal na nadpřirozeno a natočil rozmáchlý film noir podle nihilistického románu ze světa karnevalového klamu a přetvářky

Oscarový režisér Guillermo del Toro se vrací s další opulentní žánrovou podívanou. Jeho filmová novinka nazvaná ULIČKA PŘÍZRAKŮ pro změnu upustí od všech nadpřirozených prvků a nabídne temný příběh z prostředí karnevalových podvodníků. To ale neznamená, že bychom se neměli dočkat tradiční deltorovky. Nová upoutávka slibuje krvavou hru švindlů se silnou retro stylizací, přičemž nepostrádá režisérův tradiční rukopis ani spektakulární výpravu, která doslova dýchá batmanovským brutalismem a gotickou aurou eklektického Gotham City Tima Burtona.

Příběh filmu sleduje mladého ambiciózního umělce s nadáním zmanipulovat lidi díky vhodně zvoleným slovům. Využíváním falešných triků si vybudoval renomé věhlasného mentalisty, aby se dostal mezi společenskou elitu a využil slepé důvěry bohaté smetánky. Při svých podvodech spojí síly s prohnanou psychiatričkou, která se však ukáže jako mnohem nebezpečnější, než je on sám.

Scénář napsal del Toro společně s debutující Kim Morgan podle oslavovaného mysteriózního románu Nightmare Alley amerického spisovatele Williama Lindsay Greshama. Jeho kniha proslula jako nihilistická studie temného světa druhořadých karnevalů plných klamu a přetvářky a poprvé byla zfilmována už v roce 1974 jako stejnojmenný film noir. Oproti bezútěšnému černobílému přepisu ze 40. let vyhlíží nová adaptace jako rozmáchlý thriller s příznačnou deltorovskou groteskností a nebývale zvučným obsazením. V hlavních rolích se představí Bradley Cooper, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Rooney Mara, Toni Collette, Ron Perlman, Richard Jenkins nebo Jim Beaver.

Ulička přízraků sice do amerických kin dorazí už 17. prosince, na českou premiéru si budeme muset počkat až do 27. ledna 2022.