KRÁLOVÉ VIDEA: Nostalgické ohlédnutí za analogovou érou českého kutilství

Na Nový rok pro vás máme jeden obzvlášť nostalgický tip. Komediální dokument Lukáš Bulavy vás přeneste se do časů, kdy tuzemskému trhu vládlo video, pořádaly se hromadné domácí projekce a v pirátství jel doslova celý národ

Načněte Nový rok s nostalgií. Zavzpomínejte na doby videa, rychlodabingu, černých burz a nelegálních kazet. Kdy se na filmy čekalo dlouhé měsíce a tituly se vybíraly podle obalů, doporučení rodiny i kamarádů nebo prostě podle toho, co bylo zrovna po ruce. Přesně do těchto časů se vrací dokument KRÁLOVÉ VIDEA režiséra Lukáše Bulavy a v éře digitálního videa, Full HD obrazu nebo prostorového zvuku vypráví fascinující příběh jedné analogové legendy a českého kutilství.

Tato celovečerní dokumentární komedie s jedinečným vhledem a nostalgií připomíná éru takzvaných králů československého videa. Mapuje ilegální praktiky dovozu, kopírování i distribuce západních filmů v dobách hlubokého socialismu a s ní spojený fenomén amatérského dabingu. Řemesla, kterému mnozí doslova propadli a na úkor osobního života šířili svoje poselství prostřednictvím kultovních děl žánrové kinematografie. Podívejte se, jak na svoji dobu vzpomínají tehdejší piráti, distributoři a dabéři, mezi nimiž se najdou taková jména, jako Ondřej Neff, Roman Holý, Zdeněk Troška, Ondřej Hejma nebo František Fuka. To vše za doprovodu zábavných ukázek z rychlodabérských skvostů, které vybral scénárista a nadšený sběratel všeho analogového, Petr Svoboda.

Snímek oceněný diváckou cenou Týždňa slovenského filmu jako nejlepší film roku 2020 si můžete pustit v online videopůjčovně Aerofilms, DaFilms nebo Edisonline. Králové videa jsou dostupní také DVD discích od Magic Boxu, kde je najdete ve speciální edici s bonusovým diskem vybaveným dalšími rozhovorů nebo třeba Karvinskou verzí.

Režisér Bulava momentálně připravuje svůj hraný celovečerní debut, který se bude věnovat dalšímu dobovému fenoménu. Ve filmu Žluté květy spojí estetiku zanikajícího žánru italských thrillerů spolu s tradicí ponurých českých kriminálek s Rudolfem Hrušinským. Vznik filmu můžete podpořit i vy formou jakéhokoliv finančního příspěvku a získat stylové odměny. Více informací včetně možnosti podpory najdete v našem článku.