Režisér V ZAJETÍ DÉMONŮ 3 obrací celou sérii naruby

Michael Chavez převrací dosavadní postupy série a servíruje děsuplné pokračování

Manželé Warrenovi v tom tentokrát budou až po uši. Třetí část duchařského fenoménu V ZAJETÍ DÉMONŮ převzal po Jamesi Wanovi režisér Michael Chavez, který slibuje rovnou tu nejděsivější kapitolu vůbec. Od samého počátku mu šlo o vytvoření odlišného film, jež by celé značce dodal nový směr a otevřel Conjuring sérii pro další desetiletí. Jeho příspěvek tak jde proti diváckým očekáváním a převrací klasické schéma dosavadních snímků. Pokračování s podtitulem Na ďáblův příkaz začíná přesně tam, kde předešlé části končily – divokou scénou intenzivního exorcismu, při němž oba paranormální vyšetřovatelé bojují s vypětím všech sil o život malého chlapce.

Mrazivá jedenáctiminutová sekvence byla o víkendu virtuálně promítnuta několika novinářům. Podle prvních dojmů jde o silný sugestivní zážitek atakující mysl, tělo i ducha, který působí jako děsivé finále úplně jiného snímku. Což byl samozřejmě Chavezův záměr. „Po vzoru předešlých dobrodružství Warrenových se očekává, že budou čelit nějakému démonovi a na konci filmu ho boudou vymítat. Řekli jsme si, pojďme celou tu myšlenku převrátit vzhůru nohama. Začneme tím, co by podle diváků mělo být na konci a přitom se všechno děsivě pokazí,“ komentoval svůj přístup během online projekce.

Úvodní expozice nechá svoje hrdiny projít doslova peklem a nastaví temný tón celého filmu. Během exorcismu se navíc představí zbrusu nový protivník Warrenových, a jak už bylo patrné v prvním traileru, režisér přitom nezapomene vzdát hold kultovní klasice Williama Friedkina z roku 1973. „Podle mě jsou všechny filmy V zajetí démonů love lettery hororové kinematografii. Svoje vzory uctívají s láskou. A tohle byl otevřený odkaz na Vymítače ďábla. Vtipné je, že původně jsem ho chtěl vystřihnout s tím, že je to až moc do očí bijící. Nakonec jsem ho tam ale nechal a jsem za to rád, protože diváci byli během prvních projekcí ze všech těch referencí nadšení,“ dodal.

Vymítání démona obsahuje hned několik mrazivých momentů, při nichž se posedlý chlapec v podání Juliana Hilliarda (Dům na kopci) nepřirozeně kroutí a otáčí, jak je ostatně vidět i na obrázku nahoře. Chavez potvrdil, že při natáčení používali minimum CGI efektů a usilovali o co nejvíc kamerových triků. Tělo, které se ve scéně překrucuje, patří čtrnáctileté hadí dívce Emerald Gordon Wulf a výsledek je podle všeho natolik znepokojující, že i sám štáb měl při natáčení problémy sledovat její kreace. Brzo se o tom nejspíš budeme moci přesvědčit na vlastní kůži. Studio Warner Bros. si úvod filmu určitě nenechá jen tak pro sebe a vypustí ho s předstihem jako v případě Mortal Kombat.

Patrick Wilson a Vera Farmiga s režisérem Michaelem Chavezem při natáčení V zajetí démonů 3

Podobně jako předchozí díly je i V zajetí démonů 3: Na ďáblův příkaz inspirováno skutečnou událostí. Došlo k ní v roce 1981, kdy mladý Arne Johnson zabil svého bytného Alana Bona. U soudu pak prohlásil, že je nevinný a z činu obvinil nadpřirozené síly. Scénář k filmu napsal David Leslie Johnson-McGoldrick (Orphan, V zajetí démonů 2) podle námětu, který dal dohromady s Jamesem Wanem. Role manželů Warrenových si zopakovali Vera Farmiga a Patrick Wilson. Vedle nich si zahráli Ruairi O’Connor, Sarah Catherine Hook, Eugenie Bondurant nebo Sterling Jerins.

Zatím to vypadá, že se máme na co těšit. Tak snad to neskončí jen dalším zklamáním. Chavezův režijní debut (a další součást Conjuring univerza) La Llorona: Prokletá žena totiž byla technicky na úrovni, chyběl jí ale výraznější rukopis a osobitost. Česká a slovenská premiéra trojky V zajetí démonů je každopádně naplánovaná na 3. června a vzhledem k aktuálnímu rozvolňování by to tentokrát s těmi kiny mohlo opravdu vyjít. V Americe je film uváděn paralelně také online na streamu služby HBO Max.