13 KRAŤASŮ NA HALLOWEENSKOU SLEDOVAČKU

Nasajte tu pravou dušičkovou atmosféru s pořádnou porcí krátkometrážní hrůzy

Nejděsivější období celého roku je tu a s ním i ideální příležitost na pořádný halloweenský maraton. Někdy ale zkrátka času není nazbyt. Proto jsme dali dohromady seznam krátkometrážních titulů, které nahradí dlouhé hodiny u obrazovek a přesvědčí vás o tom, že na pořádné strašení kolikrát stačí jen pár minut. Tak zatáhněte rolety a pusťte si s námi následující třináctku kraťasů, s nimiž nasajete tu pravou dušičkovou atmosféru.

DEAD HEARTS (2014)

Na rozehřátí si dáme něco lehčího, leč pořád tematického. Snímek Dead Hearts sleduje mladého majitele pohřebního ústavu, který se jednoho halloweenského rána bezhlavě zamiloval. Tragické okolnosti mu ale nepřály a jeho jedinou společnicí se stala smrt. Dokud si pro něj nepřišla zubatá a jeho život nenabral nečekaný směr. Nastartuje svůj halloweenský program s touhle půvabně morbidní love story plnou funusů, zlomených srdcí, kung-fu a zombies. Kraťas je dostupný online na Vimeu.

SEASON’S GREETINGS (1996)

Málokterý režisér dokáže vystihnout kouzlo svátků tak dokonale, jako Michael Dougherty. Svůj cit pro tradice a sváteční atmosféru ostatně demonstroval už ve svém celovečerním debutu Halloweenská noc. Tento působivý spletenec příběhů dokázal, že se dávné zvyky nemají porušovat. Kdo se podle nich nebude chovat, pocítí hněv prastarého démona Sama, který chodí po Zemi převlečený za nevinného koledníka. Předlohou filmu se Doughertymu stala jeho krátkometrážní animovaná prvotina z roku 1996, která se nese ve stejném svátečním duchu a vůbec poprvé představila režisérův ikonický přízrak zastupující samotný Samhain. Season’s Greetings si můžete online přes Vimeo.
Jako malý bonus přihazujeme ještě Doughertyho koledovačku MAKING FRIENDS (2011). Tahle kratičká hříčka s dětským Frankensteinem dokonale vystihuje dušičkovou atmosféru a připomíná, že nutně potřebuje druhý díl Halloweenské noci. Sledujte online na Vimeu.

TICKLE MONSTER (2016)

Jste lechtiví? To rozhodně není žádná sranda. Obzvlášť, pokud se u vás v šatníku schovává lechtající příšera. Krátkometrážní snímek režiséra Remiho Weekese, autora oceňované imigrantské duchařiny Jeho dům, má sotva čtyři minuty, přesto stěží najdete děsivější podívanou. Nenechte se zmýlit humornou premisou, Tickle Monster je čirou esencí hororového kraťasu. Sledujte online na Vimeu.

THE CAT WITH HANDS (2001)

Legenda praví, že hluboko ve staré kamenné studni žije kočka s lidskýma rukama, která touží stát se člověkem a okrádá nic netušící kolemjdoucí o jejich končetiny. The Cat With Hands je dílem věhlasného animátora a autora loutkových nočních můr, Roberta Morgana.  Tento gotický kraťas s nebývale hutnou atmosférou vychází z děsivého snu, co v mládí sužoval režisérovu sestru, a je dost možné, že po jeho zhlédnutí budete mít divoké sny i vy. Snímek je k dispozici online na Vimeu.

OTHER SIDE OF THE BOX (2018)

Mladý pár dostane od dávného přítele vskutku danajský dárek. Co se zprvu jeví jako prázdná krabice, brzy ukáže svůj temný obsah. A kdykoliv od něj odtrhnou oči, povyleze o kousek blíž. Atmosférický a krajně znepokojivý kraťas režiséra Caleba J. Phillipse získal prestižní ocenění na festivalu SXSW za nejlepší Půlnoční kraťas. A vy se na vlastní kůži můžete přesvědčit proč. Mrazení v zádech zaručeno. Film je dostupný online na Vimeu.

THE MAIDEN (2016)

Realitní makléři to nemají jednoduché. Některé domy je zkrátka těžké prodat. Obzvlášť, když uvnitř přetrvávají dávné přízraky temné minulosti.  Cena za ně pak bývá až příliš vysoká. Ještě předtím, než oživil La Lloronu a poslal manžele Warrenovy bojovat se satanisty, natočil Michael Chaves tuhle povedenou krátkometrážní duchařinu s efektně načasovanými lekačkami. Pustit se do ní můžete na Vimeu.

DON’T PEEK (2020)

Mladá hráčka na své konzole objeví děsivou videoherní postavu, která se snaží za každou cenu přejít skutečného světa. I z něčeho tak nevinného, jako je Animal Crossing, se dá vykřesat slušný horor. Tenhle strašidelný kraťas vznikl s tříčlenným štábem během karantény a jen krátce po uvedení se z něj stala hotová internetová senzace. Momentálně se pracuje na celovečerní verzi, kterou produkuje Timur Bekmambetov. Kraťas si můžete pustit online na YouTube.

SEEK (2020)

Někdy je lepší vykašlat se na veřejné záchody a raději si odskočit někam do trávy. Své o tom ví odcizené sestry, které zastavily na zchátralém odpočívadle a narazily na zlovolný přízrak, co s nimi rozehrál hrůzostrašnou hru na schovávanou. Seek je sugestivní šestiminutová jednohubka s natolik působivým bubákem, že si přímo říká o další pokračování nebo celovečerní verzi, která by více rozvinula naznačenou mytologii. Sledujte online na YouTube.

FOXES (2012)

Ellen a James bydlí úplně sami v tichém bludišti uniformních domků vylidněného satelitního města. Jejich jedinými sousedy jsou lišky. James každé ráno odjíždí do práce a Ellen tráví celé dny fotografováním. Sama, mezi liškami. Jejich přítomnost ji nakonec začne naplňovat víc, než dosavadní život. Foxes irského režiséra Lorcana Finnegana jsou takovým malým předchůdcem jeho celovečerního festivalového hitu Vivarium. Během necelých šestnácti minut v něm rozehrává nadmíru mrazivý střet člověka s přírodou na pozadí naprosté izolace a ubíjející všednosti života. Sledujte online na Vimeu.

FEEDING TIME (2016)

Hlídat děti nových sousedů může být kolikrát i o život. Ostatně, o tom se přesvědčí i mladá chůva, která bolestivě zjistí, že věci nejsou takové, jak se zdají. Feeding Time je půvabná pocta hororové sérii Larryho Cohena Ono žije, která stejně tak době vzdává hold osmdesátkovým béčkům. Vítěz nejednoho filmového festivalu v sobě spojuje funkční humor, dobový synthwave a poctivé praktické efekty. A dokonce obsahuje jakousi hororovou verzi Deppova Willyho Wonky. Zhlédnout ho můžete online na Vimeu.

TUNNELEN (2016)

Rodina se vrací z výletu na pláži, ale uvízne v zácpě těsně před tunelem. Ale není se čeho bát. Nebo snad ano? Co se uvnitř může stát? André Øvredal, režisér filmových hitů jako Lovec trolů, Tajemství smrti slečny Neznámé nebo Přízraky z temnot, představuje nelichotivou vizi dystopické budoucnosti v atmosférickém a nervy drásajícím kraťasu, který vznikl podle děsivé povídky The Tunnel Ahead od Alice Glaser. Sledujte online na YouTube.

THE UNITED MONSTER TALENT AGENCY (2010)

Klasická monstra jsou nedílnou součástí halloweenských oslav. A snad žádný jiný film jich neobsahuje tolik, jako parodický kraťas, který natočil legendární maskér Greg Nicotero. The United Monster Talent Agency je otevřený love letter nejen klasickým hororům, ale i žánru obecně. Vedle bezpočtu všemožných odkazů v něm najdete i ty nejvýraznější tváře žánrového filmu, od Jeffreyho Combse a Franka Darabonta až po Eliho Rotha nebo Roberta Rodrigueze. Rozplývat se u něj můžete online na Vimeu.

RUCHOTH RAOTH (2017)

Smrt je nedílnou součástí našeho bytí. Co se ale stane, když nás výčitky uvězní v bludném kruhu nevědomí jen proto, aby vše bylo snesitelnější? Termín Ruchoth Raoth v démonologii označuje duše zemřelých zlých lidí. Svým vlastním démonům se musí postavit i hrdina filmu, aby našel sám sebe a osvobodil svou duši. Náš výčet zakončíme českou lahůdkou, která slavila úspěch i v zahraničí. Krátkometrážní horor režiséra Emila Křižky staví na hereckém koncertu Štěpána Kozuba a opírá se o atmosféru natolik hutnou a klaustrofobickou, že máme co dočinění s podívanou v českém prostředí doslova nevídanou. Oba pánové spolu navíc natočili krajně znepokojivý celovečerní thriller Hrana zlomu, který už 4. listopadu vstupuje do tuzemských kin. Ruchoth Raoth najdete online na našem youtubovém kanálu.