Režisérka Nia DaCosta odhaluje původ candymanovského mýtu v mrazivém loutkovém videu


Chicagské sídliště Cabrini Green odjakživa sužovala městská povídačka o zabijákovi s hákem místo ruky. Ten se zjeví každému, kdo před zrcadlem pětkrtá vysloví jeho jméno.

Producent Jordan Peele spolu s režisérkou Niou DaCostou oživují candymanovskou legendu v „duchovním pokračování“ mistrného hororu z roku 1992. Původ tohoto hrůzného mýtu převyprávěli v působivém animovaném klipu, který před pár hodinami zveřejnila sama režisérka na sociálních sítích.

„CANDYMAN je o nedobrovolných mučednících na křižovatce bílého násilí a černé bolesti. O lidech, kterými byli, o symbolech, ve které jsme je proměnili a o monstrech, které z nich dělají ostatní.“
S těmito slovy DaCosta na svém Twitteru sdílela mrazivé loutkové video, které za doprovodu moderní variace ústředního motivu Philipa Glasse odhaluje pohnutou minulost ikonického přízraku a staví ji do kontrastu se současným děním. Ve světle nedávných událostí a probíhajícím protestům proti rasismu tak bude CANDYMAN aktuálnější než kdykoliv předtím.

Za stínovou animací ke krátkému flashbacku stojí studio Manual Cinema a DeCosta potvrdila, že se jí v hojné míře dočkáme i ve filmu samotném.

Nový Candyman se vrátí zpět na Cabrini Green, kde jsou chátrající paneláky už dávno srovnány se zemí. Místo domů sociálního bydlení tam vyrostly luxusní vily. Tamní mýtus ale nezanikl. Naopak. Gentrifikace mu přinesla živnou půdu i způsob, jak se vrátit zpět.

Česká premiéra je naplánována na 24. září.