Se Štěpánem Kozubem, Pavlou Gajdošíkovou a Emilem Křižkou o prvním filmu Planet Dark Original. Nový podcast na Hraně zlomu je venku!

Herci Štěpán Kozub a Pavla Gajdošíková, režisér Emil Křižka a kameraman Ryszard Perzynski. To jsou hosté nového dílu našeho podcastu věnovaného temnému hororovému dramatu Hrana zlomu

Právě vychází další díl redakčního podcastu PLANET DARK. Pro nás zatím nejdůležitější epizoda rozebírá temné drama Hrana zlomu, které v uplynulém měsíci vstoupilo do kin jako vůbec první film uváděný pod hlavičkou Planet Dark Original. Jak tento tíživý a na českou produkci poměrně atypický snímek vznikal, o tom si povídáme s režisérem Emilem Křižkou, kameramanem Ryszardem Perzynskim i hlavními představiteli snímku, Štěpánem Kozubem a Pavlou Gajdošíkovou. Tak nasaďte sluchátka a nechte se nalákat na filmovou prvotinu z naší tvůrčí dílny.

Znepokojivý příběh dvou zdánlivě odlišných rodin, jejichž osudy dramaticky protne nešťastná náhoda, se rozvíjí jako filmová mozaika, která si rázně pohrává s diváckou představivostí i očekáváním. Snímek sklidil kladné přijetí u kritiků i návštěvníků kin, svou neúprosnou atmosférou a syrovým zpracováním se ale zaryl hluboko pod kůži i samotným tvůrcům. Společně s našimi hosty proto probíráme, co pro ně Hrana zlomu vlastně znamená, a proč pro ně byla právě spolupráce na tomto projektu klíčová.

Křižka s Perzynskim popisují jednotlivé fáze produkce i ohromný skok, jaký museli překonat při přechodu z malého tvůrčího týmu k plnohodnotnému štábu. Hovoří o prvotních představách, o improvizacích během natáčení i o tom, jak film vnímat a co bylo režijním záměrem. Gajdošíková pak přibližuje, co pro ni bylo impulzem k přijetí role, jakým způsobem hledala klíč ke své postavě a jaké dojmy v ní zanechal výsledný snímek. Kozub zase prozrazuje, jak si představuje filmový horor, co ho baví na Križkově tvorbě a co pro něj už bylo na hraně. Všichni se ale shodují, že jejich cílem bylo natočit kvalitní žánrovku a dokázat, že podobné projekty můžou vznikat i v českém prostředí.

Jako obvykle, svoji pravidelnou dávku temnot do uší najdete přes náš rozcestník, na Apple Podcasts, Spotify, Google Podcast, Stitcheru, Deezeru nebo ve všech vašich oblíbených aplikacích na podcasty. Recenzi Hrany zlomu, kterou pro nás napsala Iva Přivřelová, najdete tady. Kde všude se film hraje, zjistíte v odkazu. Jde o poslední projekce, které se v tomto roce uskuteční. Vzhledem k současné koronavirové situaci se snímek vrátí zpátky do kin na jaře 2022, kdy promítání doprovodí i filmová delegace.