Režisér [REC] natočí seriál podle svého celovečerního debutu Bezejmenní


Španělský režisér a scénárista Jaume Balagueró patří mezi nejvýraznější evropské žánrové tvůrce. Jméno si udělal na festivalové senzaci REC (2007), kterou režíroval společně s Paco Plazou. Jejich nízkorozpočtový zombie found footage byl divácky natolik úspěšný, že se z něj nakonec stala čtyřdílná série. Že hravě zvládne vytvořit hutnou atmosféru plnou hrůzy ale dokázal už ve svých předešlých filmech Nepřemožitelné zlo (2005), Temnota (2002) a Bezejmenní (1999), které se dostaly i do českých končin. A právě poslední jmenovaný hodlá režisér přepracovat do seriálové podoby.

Mysteriózní thriller Bezejmenní, v originále Los sin nombres, je Balagueróvým celovečerním debutem. Odnesl si za něj celkem šestnáct cen z předních žánrových festivalů, včetně katalánského Sitges nebo jihokorejského Bucheon International Fantastic Film Festivalu, a osobně ho považuju za režisérův nejsilnější kousek. Tato adaptace britského románu Ramseyho Campbella The Nameless sleduje zničenou matku Claudii, které někdo zavraždil šestiletou dcerku. Pět let po této hrůzné události u ní zazvoní telefon a ozve se hlas její dcery s prosbou o pomoc. Claudia se tak společně s bývalým policistou a reportérem zabývajícím se parapsychologickými jevy pouští do nebezpečného pátrání.

Jak uvedl magazín Variety, Balagueró na převedení filmové látky do seriálového formátu spolupracuje se španělským televizním hitmakerem Pauem Frixasem. Fikční svět Bezejmenných, točící se kolem bizarního kultu věřícího v dosažení svátosti prostřednictvím krutých činů, obsahuje celou řadu neprobádaných linií, které by měli posloužit jako inspirace pro chystaný seriál. Balagueró a jeho tým scénáristů tak dal dohromady „hotovou bichli“ námětů a dílčích dějových linek, jak Frixas prozradil magazínu Variety. Televizní LOS SIN NOMBRE vznikne v produkci společnosti Filmax International, která stála i za původním filmem.