Sto hororů ve sto slovech podle Národního divadla

Víkendové horory Ivana Orozoviče

Činohra Národního divadla v Praze spustila na svém youtubovém kanálu novou sérii STO HORORŮ VE STO SLOVECH, kde herec Igor Orozovič představuje krátké povídky českých a slovenských autorů.

Postupné rozvolňování koronavirových restrikcí pomalu vrací život kulturním akcím. Začaly hrát první kina a otevřely se hrady, zámky i muzea. Nicméně hygienická opatření spojená s povolením provozu do 100 návštěvníků a obsazením každé druhé řady jsou pro divadelní scénu natolik limitující, že většina velkých divadel tuhle sezónu neotevře. Při tak malé kapacitě diváků se prostě nezaplatí náklady na uváděné představení. Umělecký přetlak je přitom obrovský.

Zábavným způsobem se ho rozhodl ventilovat herec činohry Národního divadla Igor Orozovič. Poté, co koronavirus zastavil jeho nabitý pracovní program, dostal nápad natočit v podmínkách domácí karantény cyklus vybraných příběhů z hororové antologie Sto hororů ve sto slovech. Publikace ho zaujala na Knižním festivalu Ostrava letos v únoru. „Řekl jsem si, že budu lidi bavit žánrem, kterým je nikdo nebaví,“ vysvětluje Orozovič. „A protože příběhy v knížce Sto hororů ve sto slovech jsou vážně dost krátké, řekl jsem si, že už samotná znělka musí být poctou tomuhle žánru. Vznikla ještě za přísné karantény, jenom můj byt a mobil.

Cyklus vznikl v rámci tvůrčí iniciativy Bavte se s Činohrou (nejen v době korona-karantény) a až do konce července ho můžete sledovat na youtubovém kanálu Činohry ND. Nové díly vycházejí každou sobotu a neděli ve 21.00 hodin.

Literární sbírka Sto hororů ve sto slovech navazuje na antologii 66 + 6 hororů ve sto slovech. Autorem konceptu je vydavatel internetového čtvrtletníku Howard Honza Vojtíšek. Na jeho projektu se sešlo celkem jedenáct přispěvovatelů, kteří sepsali sto hororových povídek s přesnou délkou sta slov včetně názvu. Setkat se můžeme s tvorbou Adely Blažek Hrivnákové, Romana Bílka, Martina Štefky, Marka E. Pocha, Jiřího Šedého, Kristiny Haidingerové, Honzy Vojtíška, Josefa Blažka, Diuka, nebo autorské dvojice Petr Boček a Miloslava Zubík.