HRŮZA V DUNWICHI: Mistrný horor v atmosférickém audio zpracování od Planet Dark

Nalaďte se na temné sváteční tóny s atmosférickou adaptací Lovecraftovy hrůzostrašné novely, kterou pro vůbec první audioknihu Planet Dark namluvil Miroslav Krobot v oceňovaném studiu Needles

Dunwich byl odjakživa místem temným a ponurým. A s naší audioknihou ho právě naplnila nová dimenze hrůzy. Planet Dark uvádí vůbec první zvukovou novelu z hororového cyklu nazvaného STOPY HRŮZY. Pravidelná audio série každý měsíc představí klasická i současná díla hororových literátů v překvapivém provedení s důmyslným sound designem a silným vypravěčem. Kolekci strašidelných příběhů zcela příznačně otevírá zakladatel moderního hororu Howard Phillips Lovecraft a jeho HRŮZA V DUNWICHI. Tu si od dnešního dne můžete pustit ve všech vašich oblíbených portálech s audioknihami.

Novela, jež obecně platí za jedno z nejděsivějších děl hororové literatury, popisuje osud Wilbura Whateleye a jeho degenerované rodiny z bohem zapomenuté vesnice kdesi v Massachusetts. Svým rouhačským způsobem života udávají do pohybu děsivé události, co později vešly do dějin jako Hrůza v Dunwichi. Adaptace slavného díla vznikla v renomovaném studiu Needles, které je držitelem ocenění Audiokniha roku za tituly Solaris a Frankenstein, a do zvukové podoby ji zpracoval režisér Robin Kvapil.

„Začátek pandemie byla poměrně hrůzostrašná zkušenost. Většinu času jsem byl zavřený doma, a abych se adaptoval na strach z celé té situace, poslouchal jsem audio horory. Pustil jsem se do Lovecrafta, ale zjistil jsem, že k dispozici není žádná opravdu dobrá adaptace. Chtěl jsem to napravit a udělat audio, u kterého by se dalo kvalitně bát a kde by strach měl úroveň,“ popsal nám Robin Kvapil svoji motivaci.

Aby dosáhl co možná nejhrůzostrašnějšího prožitku z audia, dal se dohromady s oceňovanými mistry zvuku Jonášem Rosůlkem a Adamem Boháčem a k namluvení původního textu oslovil herce Miroslava Krobota, který je sám velkým obdivovatelem Lovecrafta. Právě Krobotův démonický bas ve spojení s promyšleným sound designem a soundtrackem obou autorů z Needles pozvedává atmosféru kosmické hrůzy z Lovecraftovy země do zcela nových dimenzí a dělá z adaptace doslova neslýchaný zážitek. Temný kraj Miskatonického údolí i neviditelných obludností řinoucích se jeho prohnilými kouty ještě nikdy nebyl zlověstnější.

Hrůza v Dunwichi bylo moje první setkání s Lovecraftem. Fascinuje mě na ní, že je přímo návodným popisem atmosféry a v podstatě takovým scénářem pro zvukovou tvorbu,“ vysvětluje režisér, proč si přál začít právě s touto novelou. V rámci Stop hrůzy uvedeme ještě další dvě lovecraftovské adapatace od stejného tvůrčího týmu, a sice v lednu Volání Cthulhu a v únoru Sny v čarodějnickém domě. Všechny tři audioknihy vznikly v produkci Vratislava Šlajera a pro Planet Dark je vyrobila společnost Bionaut. Cover art pro nás vytvořil kreslíř a grafik Marek Škubal.

Stopy hrůzy #1: H.P. Lovecraft – Hrůza v Dunwichi jsou dostupné právě teď na portálech Audiolibrix, Audioteka a Alza nebo dalších obchodech s audioknihami. Nezapomeňte se s námi podělit o vaše dojmy z poslechu a sledujte Stopy hrůzy dál. Počínaje prosincem vám každý měsíc přineseme jeden horor do uší.