V Rusku straší BABA YAGA


Aby toho folkloru nebylo málo, z Ruska se na nás valí další moderní pohled na mytického bubáka. Režisér Svjatoslav Podgajevskij, který se specializuje na horory plné přízraků ze slovanské mytologie, oživuje lidožravou čarodějnici se slabostí pro malé děti v novince BABA YAGA: TERROR OF THE DARK FOREST (YAGA. KOSHMAR TYOMNOGO LESA).

Mladá rodina, nemá ani tušení, jaké zlo se ukrývá v prastarém lese nedaleko jejich nového domova. Sami si ho nevědomky pustí dovnitř, když najmou chůvu pro svou novorozenou dceru. Jediný, kdo si všimne jejího děsivého chování, je starší syn Egor. Rodiče mu ale nevěří, a poté, co jeho sestra zmizí, si ani nevzpomínají, že nějakou dceru měli. Egor je přesvědčený, že má co dočinění s babou Jagou. Společně s kamarády se ji vydává najít a zachránit tak svou malou sestřičku.

Snímek inspirovaný ruským mýtem o démonické babě, co létá ve hmoždíři a žije v domku na kuří noze, napsal Podgajevskij (Vdova, Rusalka: Ozero mjortvych, Nevěsta) spolu se svými dvorními scénáristy Nataljou Dubovajovou (Vdova, Rusalka: Ozero mjortvych) a Ivanem Kapitonovem (Vdova, Rusalka: Ozero mjortvych). Jejich novodobé provedení klasické legendy sice nese celou řadu podobností s americkým hitem Démon zatracení, působivá upoutávka pořád slibuje stylizovanou podívanou s hutnou atmosférou. V hlavních rolích se představí Marjana Spivak (Nemilovaní), Světlana Ustinova, Oleg Čugunov a Igor Chripunov (Rusalka: Ozero mjortvych, Nevěsta).

Babu Yagu uvede na VOD službách i Blu-ray nosičích americké distribuční studio Shout! Factory. Její digitální premiéra je naplánována na 1. září.