CUBE: Japonský remake kultovní Kostky


Skupina cizinců se ocitá ve fantaskním bludišti vzájemně propojených cel. Každá z nich je ve tvaru kostky a všechny obsahují nějakou smrtící past. Kultovní nízkorozpočtový horor Kostka se konečně dočkal slibovaného remaku. Jen to nakonec nebyli Američani, ale Japonci, kdo znovu otevřel kafkovský labyrint plný vražedných léček. Na východní CUBE dohlížel sám autor atmosférického originálu Vincenzo Natali.

Šest mužů a žen je náhle vytrženo z každodenního života a uvězněno v záhadné kostce. Nikdo z nich netuší, kde jsou, ani proč se tam octli. Má tajemné místo vůbec nějaký východ a dokážou se odtud dostat živí?

Restart kostkové série visí ve vzduchu už od roku 2015. Tehdy o resuscitaci značky usilovalo studio Lionsgate Films, které stálo za pokračováním Kostka 2 – Hyperkrychle a prequelem Kostka 0. Remake měl původně točit oceňovaný videoklipový režisér Saman Kesh podle scénáře Jona Spaihtse, spoluautora Promethea, Doctora Strange nebo Duny. Projekt ale nikdy nepostoupil do produkční fáze a není jisté, jestli vůbec kdy vznikne.

Není divu, že situace využili právě v Japonsku. Námět Kostky je totiž pro tamní žánrové filmaře jako stvořený. Film se tak právem zapsal mezi tu hrstku západních titulů, které byly přetočeny pro východní diváky. Remake vznikl pod režijní taktovkou začínajícího Yasuhika Shimizua a scénář k němu napsal televizní veterán Koji Tokuo. V hlavních rolích se představí Masaki Suda, Masaki Okada, Hikaru Tashiro, Takumi Saito, Kotaro Yoshida nebo modelka Anne Watanabe, známá též pod mononymem Anne. Vincenzo Natali snímek zaštítil z pozice výkonného producenta a jak se nechal slyšet, s výsledkem je nadmíru spokojený.

Cube dorazí do japonských kin 22. října 2021. Nějaké té mezinárodní VOD premiéry bychom se při troše štěstí mohli dočkat ještě do konce tohoto roku. Dole najdete první upoutávku, která vyhlíží minimálně stejně zábavně, jako západní originál.