PROFIL: Mladá novinářka se nechává zradikalizovat v desktopovém thrilleru Timura Bekmambetova

Režisér Noční hlídky odhaluje internetové loviště náborových specialistů z Islámského státu

Režisér velkorozpočtových spektáklů Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů nebo Ben Hur se vrací s minimalistickým snímkem vyšetřujícím nábor mladých dívek do řad ISIS. Jeho znepokojivý thriller PROFIL vychází z reálných událostí a navazuje na současný trend „screenlife“ filmů, neboli formátu odehrávajícím se výhradně na obrazovkách počítačů a chytrých telefonů. První upoutávka dává tušit další atmosférický nervák z desktopového prostředí.

Investigativní novinářka Amy se pouští do zkoumání internetových praktik Islámského státu při verbování mladých evropských dívek. Založí si falešný facebookový profil, kde se vydává za radikální muslimku, a vzápětí je kontaktována jedním z klíčových členů ISIS. Tomu se podaří získat její náklonnost a Amy brzy přestane vnímat rozdíl mezi skutečností a virtuální realitou. Vystavuje se tak čím dál tím většímu nebezpečí.

Osobitý snímek ruského režiséra Timura Bekmambetova vychází ze skutečného příběhu francouzské novinářky Anny Erelleové, který popsala v knize Džihád – V kůži bojovníka Islámského státu. Sám Bekmambetov je průkopníkem screenlife filmů. Coby producent stál za vznikem nejúspěšnějších zástupců tohoto moderního subžánru, facebookovým hororem Odebrat z přátel a virtuálním thrillerem Pátrání. Přesto je Profil jeho prvním režijním počinem v desktopovém rozhraní. Scénář k filmu napsal společně s Brittany Poulton a Olgou Kharinou. V hlavních rolích si zahráli Valene Kane, Shazad Latif, Christine Adams a Morgan Watkins.

Profil premiéroval v únoru 2018 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu a ve stejném roce byl uveden i na MFF v Karlových Varech. Po dvouleté festivalové štaci snímek konečně míří do širší distribuce. Jeho zámořská kinopremiéra je naplánována na 14. května. S trochou štěstí by v létě snad mohl dorazit i do tuzemských kin.