KAŠTÁNEK: Seriálová adaptace mrazivého severského thrilleru láká první upoutávkou

Kaštánku, kaštánku, jen pojď dál. Máš-li pro mě nějakou seriálovou adaptaci, rád bych si ji dal

Pokud jste jeden našli, on už si dávno našel vás. Netflix adaptuje podmanivý skandinávský thriller KAŠTÁNEK, který se na podzim dočká seriálové verze. Scénář k temnému televiznímu nerváku, který se vydává po stopách brutálního, napsal sám autor předlohy Søren Sveistrup. Atmosférická první upoutávka navíc dává tušit, že seriál nehodlá původní knize zůstat nic dlužen.

Mrazivý severský noir začíná vraždou mladé ženy na předměstí Kodaně. Nad její mrtvolou policie objeví panáčka z kaštanů, na němž je otisk prstu patřící zmizelé dívce, jejíž případ byl dávno uzavřen. Krátce nato dojde k dalšímu krvavému zločinu. Další znetvořené tělo, další kaštanová figurka. Pro vyšetřovatele tak začíná divoký boj s časem. Neznají však motiv a pachatel si s nimi nelítostně zahrává.

Knižní Kaštánek je literárním debutem dánského autora Sørena Sveistrupa, který mu vynesl hned několik mezinárodních ocenění a vřelého přijetí se dočkal i mezi českými čtenáři. Sveistrup se ale proslavil hlavně jako scénárista a autor dánského seriálu Zločin (česky uváděného též jako Vražda), za nějž si odnesl celou řadu prestižních cen včetně britské televizní ceny BAFTA za nejlepší zahraniční sérii. Jako výkonný producent se pak podílel i na povedeném americkém remaku.

Seriálová verze jeho knižní prvotiny dostala celkem šest hodinových epizod. Režie se ujali Mikkel Serup, který se Sveistrupem spolupracoval už na Zločinu, a Kasper Barfoed, autor sportovního dramatu Léto ’92 nebo oslavovaného seriálového thrilleru Rukojmí ve tmě. V hlavních rolích se objeví Danica Curcic (Zabijáci), Mikkel Boe Følsgaard (Žena v kleci, Déšť), Esben Dalgaard Andersen (Rukojmí ve tmě), David Dencik (Černobyl) nebo Iben Dorner.

Premiéru kompletní série streamovací gigant naplánoval na podzim letošního roku.