12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: MARTINA BABIŠOVÁ

Co na Vánoce doporučuje hvězda komedie Shoky & Morthy?

Jedenáctou kolednicí našeho svátečního seriálu 12 tipů vánočních je nová tvář českého žánrového filmu, herečka Martina Babišová. Ta vystudovala hereckou akademii v Dublinu, kde se učila pod acting coachem světových hvězd jako Natalie Portman, Heath Ledger nebo Bruce Willis. V Irsku si zahrála hned v několika celovečerních filmech a seriálech a za svou roli v českém krátkometrážním hororu Visitor získala cenu pro nejlepší herečku na filmovém festivalu v Torontu. Letos v létě se divákům představí jako svérázná lovkyně duchů v připravované buddy komedii Shoky & Morthy: Poslední velká akce.

Jako malou ji nejvíc děsila česká pohádka Anička s lískovými oříšky, kde se hezká princezna s tváří Lindy Rybové promění v natolik odpornou ovci, že z toho má traumata dodnes. „Tu ovci si vygooglujte a pochopíte,“ dodává. Co v dětství naopak milovala, byla temná pohádka Tima Burtona Mrtvá nevěsta, kterou si oblíbila pro její osobitou animaci, půvabně morbidní písničky a jedinečný záhrobní humor. „Stejně tak, jako jsem si přála být princeznou Leiou ze Star Wars, jsem chtěla být i Mrtvou nevěstou,“ tvrdí Martina Babišová. Anička s lískovými oříšky je dostupná pouze na DVD discích, zato Mrtvou nevěstu si můžete pustit online na Google Play a iTunes.

Ze svátečních titulů ji v posledních letech zaujal hlavně temný vánoční speciál ze seriálu Černé zrcadlo. Nadmíru deprimující epizoda s celovečerní stopáží nazvaná Bílé Vánoce nastavuje nelichotivou vizi blízké budoucnosti, v níž si lidé během svátků dokážou zničit životy prostřednictvím moderních technologií. „Nejtemnější a nejdepresivnější na tom je, že s tím, jak se moderní technologie vyvíjejí, by se nám tyhle věci mohly doopravdy brzo stát,“ dodává. Bílé zrcadlo najdete online na Netflixu jako součást druhé řady seriálu.

Uplynulý rok pro ni byl hlavně ve znamení sériových vrahů. Stihla totiž nakoukat všechny řady seriálových hitů jako Temný případ, Dexter, Barry, Na mušce a Pád. „Musím říct, že i můj přítel už začíná být trochu nervózní,“ směje se Babišová. Našim čtenářům by doporučila hlavně Na mušce, které je dostupné na HBO GO. Není to sice zrovna vánoční záležitost, jak uvádí, ale za minulý rok ji zaujala ze všeho nejvíc.

„Od sériové vražedkyně byste nejspíš čekali stereotyp hnusné ženské z nuzných poměrů, ale tahle Villanelle je šarmantní mladá žena, která zabíjí ve velkém stylu. Je to sociopatka jako Sheldon, cestuje po světě skoro jako James Bond a kostýmy má lepší než Coco Chanel. Každá vražda je navíc originální krvák,“ komentuje. Na seriálu si zároveň pochvaluje jeho osobitost a nadmíru zajímavý románek, který vzniká mezi onou zmiňovanou vražedkyní a ženou, co se jí snaží za každou cenu dopadnout.

Martina Babišová nám prozradila, že v minulém roce stihla natočit hned dva celovečerní snímky. Tím prvním je dobrodružný thriller Minuty věčnosti režiséra Rudolfa Havlíka, kde si zahrála hlavní roli po boku Jiřího Langmajera. Natáčení probíhalo na Islandu. Druhým titulem je nový film Andyho Fehu Shoky & Morthy: Poslední velká akce. Sama ho označuje za velmi zajímavý žánrový počin s nejedním překvapením, který podle ní rozvíří vody tuzemského filmového rybníčku. „Takové filmy se v Česku moc nedělají. Andy Fehu na to má odvahu a dělá to krásně po svém. Hraju tam lovkyni duchů, což je za mě skvělá ženská postava. Kaskadérské kousky jsem si dělala sama a moc mě to bavilo. Oba filmy pro mě byly srdcovka a jsem za ně vděčná,“ uzavírá Babišová.

Vedle toho se moc těší na svůj vlastní seriál Ema mele maso, od kterého slibuje řádně temnou podívanou. Momentálně ale relaxuje na Bali a učí se surfovat. Jak se nám přiznala, dneska ji to pětkrát vymlelo, že z toho měla písek i v zubech. Nejdůležitější pro ni ale je, nevzdávat se.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 01 PAVEL SOUKUP
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 02 PETR JANEČEK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 03 JANA PLODKOVÁ & JITKA RUDOLFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 05 BRIT JENSEN
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 06 ŠTĚPÁN KOZUB & EMIL KŘIŽKA
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 07 MAREK NAJBRT
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 08 TEREZA HOFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 10 ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ
VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU