12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: TEREZA HOFOVÁ

Co na Vánoce doporučuje hlavní hvězda seriálu Dáma & Král?

Osmým koledníkem našeho svátečního seriálu 12 tipů vánočních je herečka Tereza Hofová, známá ze seriálu Dáma & Král, oceňované minisérie Mamon nebo mrazivého dramatu Domestik. Je jednou z hvězd divadla Studio Hrdinů a za skvělou inscenaci Skugga Baldur byla dokonce nominována na Cenu divadelní kritiky v kategorii Ženský herecký výkon roku. Střídavě žije v Praze a Reykjavíku.

„Jestli chcete hororová doporučení, zavolejte mi ve 4 ráno! Na horory v poslední době už moc nekoukám, stačí mi skutečně probudit se brzo ráno do temné skrýše mezičasí ‚hodiny mezi psem a vlkem‘. Někdy se skutečně budím i strachy, připoutaná k posteli, neschopná se pohnout. Jako vlk z Karkulky mám žaludek plný kamenů z úzkosti, která mě táhne dolů do nejtemnějších údolí lidského světa. Pokaždé se modlím za ‚ráno moudřejší noci‘“, říká Tereza Hofová.

Prozradila nám, že ji vždycky fascinovalo všechno mystické, magické, noční a temné. Jestli má z něčeho opravdu strach, tak z člověka. Vzpomínala při tom na dobu, kdy v 90. letech projížděli stopem Evropu. Pokaždé spávali co nejdál od lidí. „V noci jsem si vždy přála, aby dupání kolem stanu byl skutečně pouze ježek. Stan, uvnitř kterého jsme oddělení od světa a přitom tak dostupní, může být skutečně tísnivé místo,“ popisuje svoje setkání se strachem.

Druhou intenzivní zkušenost zažila během několik prvních dnů po narození dcery. Pocity štěstí vyvolané poporodními hormony rychle zahnala děsivá noční můra inspirovaná únoscem a zabijákem malých dětí z filmu Výměna s Angelinou Jolie. „Hormony štěstí to ráno dojely a přede mnou se rozprostřel nový svět, o kterém jsem byla přesvědčena, že mu nepodléhám. Byl plný bolesti, chudoby, utrpení a já uvědomila, že na jednu stranu jde o dar sociální empatie a na tu druhou o rodičovský strach, se kterým se budu učit žít a bojovat až do konce života,“ pokračuje Hofová.

Zhruba od deseti let její hororové kroky provází Karel Jaromír Erben a jeho Kytice nebo Edgar Allan Poe a výběr z díla Zrádné srdce i její oblíbený Havran. Na Vánoce, jak uvádí, u nich vždycky bilo Deváté srdce, dočkat se ale nemohla ani magického vyprávění Karla Zemana Čarodějův učeň. „Bylo to někdy kolem Vánoc roku 2001, kdy jsem poprvé viděla body horor Requiem za sen. V roce 2011 jsem si na Vánoce pustila snímek Amer a pod stromeček jsem dostala knihu V polévce miso, jejíž temnota mi sevřela útroby na několik nocí. Polívčičku si trochu přihřeju i já a doporučím náš body horor Domestik, který je ke streamu na Aerovodu i DaFilms,“ dodává Hofová.

Strašidelnou pohádku Juraje Herze Deváté srdce si můžete pustit online na DaFilms nebo Voyo a odstrašující případ závislostí Requiem za sen od Darrena Aronofského je dostupný na Netflixu i iTunes. Bohužel Zemanův animovaný horor Čarodějův učeň a stejně tak vizuálně uhrančivé neo-giallo Amer byste na českém streamu hledali marně.

„K Vánocům se mi poslední dekádu vážou také islandské temné stíny – z hor sestupující a děti vraždící Grýla a její obří kanibalská kočka nebo skutečné zážitky, kdy k vám z temnoty bílé noci a nekonečného větru začnou promlouvat duše dávno zemřelých. Kdo by chtěl něco z toho ochutnat, doporučuji knihu Planina od Steinara Bragiho,“uzavírá herečka.

Prozradila nám, že pokaždé, když se doma dívá na něco strašidelného, ztlumuje zvuk. Považuje to za jednu z kliček, jak uniknout strachu. O to víc se jí líbilo audio zpracování slovenského bestselleru Trhlina. Tam už před zvukem jednoduše utéct nemohla. Audioknihu dramatizující hororový příběh Jozefa Kariky si můžete poslechnout na Audiotéce. Ze stejného důvodu si do konce roku hodlá pustit ještě audio seriál Brit Jensen Anatomie strachu. Naši recenzi si můžete přečíst tady a kompletní sérii najdete opět na Audiotéce. V plánu má ale také dohnat filmové resty, mezi kterými má dosud neviděný Slunovrat nebo monstrózní klasiku Království pavouků z roku 1977.

Tereza Hofová se příští rok vrátí na obrazovky televize Nova jako advokátka Braunová s novou řadou seriálu Dáma & Král. A tentokrát na ni bude čekat jeden z nejpodivnějších případů, ve kterém dojde na vyšetřování UFO. Tuto konkrétní epizodu natočil režisér Andy Fehu, autor právě dokončované osobité buddy komedie Shoky & Morthy. Na již odvysílané díly seriálu se můžete podívat na Voyo, včetně mírně hororových epizod Krvavá svatba, Smrt na konci světa nebo Hon na vraha.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 01 PAVEL SOUKUP
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 02 PETR JANEČEK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 03 JANA PLODKOVÁ & JITKA RUDOLFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 05 BRIT JENSEN
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 06 ŠTĚPÁN KOZUB & EMIL KŘIŽKA
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 07 MAREK NAJBRT
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 10 ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 11 MARTINA BABIŠOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ
VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU