12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: ŠTĚPÁN KOZUB A EMIL KŘIŽKA

Co na Vánoce doporučuje hvězda chystané komedie Shoky & Morthy a režisér démonického kraťasu Ruchoth Raoth?

Šestý den se nám u 12 tipů vánočních sešli hned dva koledníci. O svoje doporučení se podělil herec Štěpán Kozub, jehož proslavila improvizační show Tři tygři i webseriál sKORO NA mizině, a scénárista a režisér Emil Křižka, který na sebe upozornil krátkometrážním hororem Ruchoth Raoth. Oba poprvé spolupracovali právě na zmiňovaném kraťasu, za nějž si Kozub dokonce odnesl cenu pro nejlepšího herce z lasvegaského festivalu We Are Indie Horror. Společně momentálně připravují Křižkův celovečerní debut Hrana zlomu.

Štěpán Kozub dává o Vánocích přednost pohádkám. Má je úzce spjaté s dětstvím a některé z nich považuje přímo za ideální podívanou pro nasátí temné sváteční atmosféry. Jeho oblíbenými pohádkami jsou Nebojsa od slovenského režiséra Júliuse Matuly a Sedmero krkavců Ludvíka Ráži, které bylo svého času uvedeno jako štědrovečerní pohádka, co vyděsila nejednoho diváka. „Kdykoliv o Vánocích tyhle pohádky vidím, vzbudí to ve mně silnou vzpomínku na dětství,“ dodává Kozub. Oba filmy jsou dostupné na DVD plackách.

To Emil Křižka má poněkud odlišnou vánoční tradici i vzpomínku na své mládí. O svátcích si nejraději pouští jeden kultovní horor z roku 1981. Ne proto, že by z něj snad cítil sváteční kouzlo, ale má ho nostalgicky spojené s Vánoci, když mu bylo 12 let.

„Tou dobou jsme měli půjčené video a chystali jsme se podívat na film Enter the Ninja s Francem Nerem. Kazeta nebyla přetočená na začátek, a když jsme ji zasunuli do videa, spustilo se bombastické finále druhého filmu. Rozpadaly se tam lidská těla, z břich se jim draly obří ruce a na obličej hlavního hrdiny dopadaly cákance krve. Ten výjev stylizovaný rozpitým obrazem páté nebo šesté kopie se mi v mžiku zaryl do paměti. Můj bratr skočil k videu a rychle film vypnul, aby ubránil mladšího brášku před něčím, co by ho v noci nutilo tisknout se otravně k němu. Vytáhl kazetu, kde bylo napsáno Lesní duch,“ vzpomíná Křižka.

Tím ale jeho zážitek s filmem neskončil. Na Vánoce o dva roky později se s bratrem probírali kupou nových videokazet. Mezi nimi byla i jedna s nic neříkajícím názvem Chata. Když ji spustili, ozval se hřmotný, nepříjemný zvuk provázený pohledem proplouvajícím podzimním lesem a naskočil titulek Evil Dead. Tentokrát už na něj měli dost odvahy. Nebo si to alespoň mysleli.

„Dvakrát jsme film vypnuli a ujišťovali se, že nám nic nehrozí. Po skončení jsme se začali vzrušeně smát. Ne proto, že nám bylo něco k smíchu, ale abychom zahnali strach. Byla to nejdelší noc v mém životě. Tehdy jsem si uvědomil, co film dokáže, a že by právě tohle mohla být profese, která mě bude bavit,“ pokračuje o svém zážitku. Lesní duch je dostupný online na HBO GO, Google Play nebo iTunes.

Pokud jde o temný tip k letošním Vánocům, Štěpán Kozub čtenářům doporučuje zaposlouchat se do temných tónů australského zpěváka Nicka Cavea. Při jeho písních je těžké ubránit se mrazení v zádech a je úplně jedno, jaké albu zrovna hraje. „Rozhodně není nic temnějšího, než Nick Cave při vaření rybí polévky,“ komentuje Kozub. Skladatel, který kvůli pandemii koronaviru musel zrušit plánované turné k aktuální desce Ghosteen, vyřešil situaci tím, že nedávno nahrál koncert zcela bez diváků. Záznam z tohoto unikátního vystoupení nazvaného Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace, by měl 14. ledna dorazit do českých kin. Samozřejmě, pokud to covid dovolí. Do Nicka Cavea se můžete zaposlouchat online na Spotify.

„Já bych zase rád doporučil snímek Roberta Zemeckise Vánoční koleda. Příběh má krásnou vánoční atmosféru a na několika místech umí být i dost napínavý. Škoda jen, že animace tohoto druhu tak rychle stárne,“ uvádí Křižka. Animovanou adaptaci sváteční klasiky od Charlese Dickense o trojici duchů Vánoc najdete online na Google Play nebo iTunes, a bez obav si ji může užít celá rodinou. Odrostlejším čtenářům Křižka doporučuje půvabně ulítlý pohled na germánskou legendu Krampus: Táhni k čertu, který sympaticky laškuje na hraně hororu a komedie. Film je dostupný online na Google Play i iTunes.

Štěpán Kozub nám prozradil, že za sebou má docela náročný pracovní rok. Podařilo se mu natočit celkem čtyři filmy, a jak sám uvádí, čtenáře Planet Dark budou zajímat hlavně dva. Tím prvním je Křižkův celovečerní debut Hrana zlomu. „Jestli je něco opravdu temné, pak je to právě tenhle film. Náramně jsem si ho užil a doufám, že u diváků sklidí pozitivní ohlasy,“ tvrdí Kozub. Druhým zmiňovaným snímkem je buddy movie Shoky & Morthy: Poslední velká akce, který natočil s režisérem Andym Fehu. Jeho premiéra je naplánovaná na léto příštího roku a Kozub doufá, že si ho diváci užijí stejně dobře, jako si on užil natáčení.

Stejně nabitý rok měl i Emil Křižka, který rozpracoval hned několik projektů. Jedním z nich je jeho druhá kniha, jíž dopsal během první vlny lockdownu. Podle jeho slov půjde o temný existencionální horor o Franzi Kafkovi a jeho šokující reinkarnaci. Později by knihu sám rád zfilmoval. Stejně tak chce na filmové plátno převést i svoji literární prvotinu Mysterium tremendum. Vedle toho rozepsal také scénář k temnému mysterióznímu dramatu nazvanému Alibi.

„Tyhle projekty ale zatím spí, protože se teď plně věnuju svému celovečernímu filmu s pracovním názvem Hrana zlomu. Úspěšně jsem ho dostříhal a momentálně dolaďujeme hudbu, míchá se zvuk a čeká nás barevná korekce obrazu. Film by měl mít premiéru na jaře, ale kdo ví, jak to s kiny nakonec dopadne. Zatím si můžete zpříjemnit vánoční čas mou knihou Mysterium tremendum nebo krátkým filmem Ruchoth Raoth, oceněným v Las Vegas za Štěpánův herecký výkon. Tak se seznámíte s tím, co se mi honí hlavou, když zavřu oči. Možná vás to navnadí na mou budoucí tvorbu. Přeji vám hezké vánoce a šťastný Nový rok,“ uzavírá Křižka.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 01 PAVEL SOUKUP
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 02 PETR JANEČEK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 03 JANA PLODKOVÁ & JITKA RUDOLFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 05 BRIT JENSEN
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 07 MAREK NAJBRT
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 08 TEREZA HOFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 10 ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 11 MARTINA BABIŠOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ
VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU