12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD

Co na Vánoce doporučují autorky fenoménu Terapie sdílením?

Na Nový rok tu máme rovnou tři kolednice. Svoje zážitky a doporučení pro 12 tipů vánočních s námi sdílela herečka a vizuální umělkyně Ester Geislerová, módní návrhářka Josefína Bakošová a režisérka Johana Ožvold. Ester a Josefina tvoří kreativní duo zaměřující se na módní projekty i styling, stojí ale také za instagramovým účtem Terapie sdílením, který se stal fenoménem. Při tvorbě na hrané a audio seriálové adaptaci tohoto projektu se obě daly dohromady s režisérkou Ožvold (např. oceňovaný film Sound is Innocent). Společně pak vytvořili hvězdně obsazený seriál Terapie sdílením: O esemeskách a lidech a momentálně pracují na audio sérii Terapie sdílením: Průvodce moderními vztahy. Druhý díl tohoto podcastu premiéruje právě dnes na Audiotéce.

Ester Geislerová vyrostla na temných filmech Tima Burtona. O svátcích si nejraději pouští animovaný muzikál Ukradené Vánoce natočený podle Burtonova námětu. Sama má radost, že stejné nadšení z filmu sdílí i její děti, které ho poprvé viděli kolem pátého roku. Líbil se jim natolik, že se naučily i jednotlivé písničky. Online ho najdete na iTunes.

Nejtemnější věc, kterou měla v dětství spojenou se svátky, bylo záhadné zabíjení kapra, které u nich probíhalo ve sklepě v prádelně. „Máme tam takovou vysoko postavenou vanu z bílých kachlíků, kde žil největší pavouk v našem domě. Kapr tam pár dní tupě zíral před sebe v ledové vodě. Se sestrami jsme ho chodili hladit a krmit chlebíčkovými kuličkami. Náš táta byl takový elegantní intelektuál v mokasínech. Vždycky to bylo tak trochu zvláštní, když si vyhrnul rukávy u košile, vzal do ruky palici a vrátil se s lavorem trochu od krve. Celé to probíhalo v tichosti,“ vzpomíná Geislerová.

Kaprovu dušičku dávaly na topení nebo kočkám na hraní. Jednou, když měli obrovského kapra vážícího dvanáct kilo, nechali si jeden z jeho obratlů na památku. Vydržel jim dlouhá léta. „Teď, když si to uvědomím, je to jako kdybychom snědli dvouleté dítě. Ale Vánoce mám ráda. I dušičky,“ dodává.

Josefína Bakošová má z dětství podobnou vzpomínku. I pro ni vždycky bylo zabíjení kapra jednou z nejtemnějších vánočních příhod. „Když jsme byli s bráchou malí, rodiče vždycky přinesli kapra a dali ho do vany. Pro mě to byl zážitek. Živé zvíře doma. Kamarád. Vždycky jsme mu dali jméno. A pak najednou nebyl. Při štědrovečerní večeři jsem se od rodičů dozvěděla, že jíme našeho kapra. Tenhle temný pocit mě provází životem a díky tomu už kapry nejím,“ popisuje Bakošová.

Johana Ožvold zase na Vánoce vzpomíná jako na čas, kdy má volno a může koukat, na co chce. Na vánoční zvyky ji moc neužije a svátky vnímá hlavně jako příležitost odpočinout si, vidět se s rodinou a udělat si čas pro sebe. „Když máte rádi temné věci a máte čas, můžete si dát seriálový maraton. Několikery Vánoce po sobě jsem si takhle dávala maraton Twin Peaks nebo seriál Království,“ říká Ožvold.

Pokud jde o tipy k letošním svátkům, Ester Geislerová doporučuje čtenářů epizodu Bodyshaming vs Bodyshaping z audio seriálu Terapie sdílením: Průvodce moderními vztahy. „Natáčeli jsme ji v posilovně loni po svátcích. Dozvídáme se v ní, že ta největší traumata spojená s posuzováním našeho těla, většinou způsobují rodinní příbuzní svými rádoby ‚nevinnými‘ poznámkami typu ‚Ty si radši nepřidávej‘ nebo ‚Nejsi těhotná?‘. Tak zvu všechny k poslechu, hodí se na dny volna,“ láká Gesilerová. Terapii sdílením najdete na Audiotéce.

Sama se o Vánocích nejvíc těší na pohádky. Zejména na tu O vánoční hvězdě, ve které si její sestra Aňa zahrála zlou hvězdu Proximu. Šlo o její vůbec první pohádku. Online si ji můžete pustit na iVysílání České televize. Dočkat se nemůže ani posledního filmu Jitky Rudolfové Hodinářův učeň, kde se těší na krásné kostýmy Marka Cpina a postavy strašidelných siamských dvojčat v podání Jaroslava Plesla a Václava Neužila. Pohádku najdete online na iVysílání, Aerovodu, Netflixu, iTunes nebo Google Play. Zároveň si dělá zálusk na novou adaptaci kolosálního románu To (Google Play, iTunes) od Stephena Kinga. Na to ale potřebuje někoho, kdo se bude dívat s ní. Na horory sama nekouká od té doby, co viděla Děsivé dědictví (iTunes).

„Nevím, zda to nazvat úplně temným, ale asi ano. Určitě ano. V souvislosti s tím, že chci čas opět na Šumavě, chtěla bych si znovu přečíst knihu Král Šumavy. Starou i novou verzi. A samozřejmě se podívat i na dokument o Josefovi Hasilovi Králové Šumavy od Bionautu. Šíleně se na něj těším. To jsou pro mě Vánoce na Šumavě. Trochu temné,“ popisuje Josefína Bakošová.

Dobrodružný román Král Šumavy z roku 1960 vychází ze skutečných událostí o strážcích československé hranice na počátku padesátých let. Jeho autor, Rudolf Kalčík, v něm zužitkoval svoje zkušenosti ze služby v Pohraniční stráži a popsal příběh nepolapitelného převaděče, který pomáhal lidem přes hranice. V roce 2012 se k šumavské legendě vrátil spisovatel David Jan Žák v monografii Návrat Krále Šumavy, kde rekonstruoval příběh policisty Josefa Hasila, jenž se stal předobrazem šumavského hrdiny. Žákovou knihou se nechal inspirovat animovaný dokument na hraně špionážního thriller a westernu Králové Šumavy, který by měl dorazit do kin v průběhu roku.

„Já si chci letos o Vánocích poslechnout v kuse celý audio seriál Anatomie strachu,“ uvádí Ožvold. Ten si můžete poslechnout online na Audiotéce, naši recenzi najdete tady. Čtenářům ale doporučuje ještě trojici knih, které jsou podle ní svým způsobem temné víc než dost. Tou první je O Pavlovi od Dani Horákové, exmanželky umělce Pavla Juráčka, druhou pak Holka v kapele od zpěvačky Kim Gordon z kapely Sonic Youth. Do třetice všeho dobrého a temného zmiňuje knihu Doba temna od Adély Elbel. Všechny tři knihy podle ní pojednávají o rozpadu manželství, emancipaci, porozvodovém období a takzvaném z mrtvých vstání a návratu do života. Ožvold je doporučuje jak ženám, tak i mužům. V každé z nich je nějaká vyhrocená situace nebo dusné chvíle související s vánočním časem, kdy rodina, i když se rozpadá, přece musí být spolu.

Jak prozradila, Ester Geislrová se momentálně připravuje na pokračování natáčení seriálu Anatomie života, které začíná už teď v lednu. „Moc se na to těším, protože se nám tam stalo to slavné šílené klišé ‚dobrá parta‘ a je mi tam dobře,“ komentuje. Seriál se odehrává v nemocnici a její nejoblíbenější scény jsou ty na operačním sále. V epizodních rolích se jim tam totiž střídají různí herečtí kolegové, kterým se může „hrabat“ ve filmových střevech. Zároveň se věnuje Terapii sdílením, primárně teď ale pracuje na sobě a na tom, aby této turbulentní době zvládla zůstat po všech stránkách zdravá.

„Já momentálně nepracuji. Snažím se odpočívat a tomto nelehkém období načerpat síly,“ směje se Josefína Bakošová. Po Novém roce se ale chystá navrhnout kostýmy a merchandising pro taneční soubor 420PEOPLE. Ke všemu se začínají rozjíždět přípravy na nový film Beaty Parkanové Slovo, na kterém se podílí, a dále připravuje módní novinky pro značku Ester a Josefina. Na Nový rok se všeobecně těší.

Johana Ožvold v těchto chvílích čte výše popsanou literaturu a hledá v ní různé perspektivy vztahových a komunikačních problémů. Zajímá se také o literaturu nabízející hlubší celospolečenskou a psychologickou reflexi. „V audio seriálu Terapie sdílením: Průvodce moderními vztahy se zabýváme vztahy a komunikací. Z toho důvodu je pro mě důležité číst tyto knihy,“ říká. Vedle toho pracuje na vývoji celovečerního uměleckého dokumentárního filmu a zpracovává nápady na hraný seriál a celovečerní film.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 01 PAVEL SOUKUP
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 02 PETR JANEČEK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 03 JANA PLODKOVÁ & JITKA RUDOLFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 05 BRIT JENSEN
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 06 ŠTĚPÁN KOZUB & EMIL KŘIŽKA
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 07 MAREK NAJBRT
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 08 TEREZA HOFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 11 MARTINA BABIŠOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ
VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU