VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU

Na co koukat o vánočních svátcích

Pohádky a cukroví už se vám zajídají? Pusťte si s náma něco ostřejšího! Dali jsme dohromady seznam těch nejlepších vánočních hororů, které najdete online na streamovacích službách. Tak rozsviťte stromečky, rozlijte vaječňák a popadněte svařáky. Máme pro vás osm skvělých tipů, s nimiž nasajete temnější tóny Vánoc a užijete spoustu svátečně morbidní zábavy.

Od zítřka pro vás navíc chystáme speciální seriál 12 tipů vánočních, ve kterém čeští tvůrci, herci a herečky nebo jiné osobnosti představí svého temného ducha Vánoc. Prozradíme jen tolik, že se můžete těšit na celou spoustu osobních tipů i zajímavých titulů. Tak nás nezapomeňte sledovat!


KRAMPUS: TÁHNI K ČERTU (2015)

Kdo ztratí víru ve sváteční atmosféru, toho ztrestá hrůzný stín svatého Mikuláše. Režisér Michael Dougherty je machr na monstra a umí to i s lidovými svátky. Po zábavné Halloweenské noci se pustil do štědrovečerních tradic a představil temného ducha Vánoc. Namísto okoukaného archetypu vraždícího Santy Clause dal přednost germánskému folkloru a vytvořil osobitou žánrovku, která funkčně střídá humor s hororem a postupně buduje působivou atmosféru korunovanou děsivým bubákem. Nikde jinde neuslyšíte tak trefnou proměnu vánočních koled ve zlověstné melodie. Krampus: Táhni k čertu je dostupný na Google Play a iTunes.


VÁNOČNÍ KOLEDA (2019)

Zahořklý Ebenezer Skruž opovrhuje vánočními svátky. Nedokáže být laskavý ani štědrý. Dokud ho nenavštíví tři duchové a neodhalí mu budoucnost a děsivé důsledky jeho činů. Vánoční koleda je moderní adaptací pohádkové klasiky, která představuje nadčasový příběh Charlese Dickense v pokřiveném hororovém kabátě. Třídílná minisérie vznikla v produkci Ridleyho Scotta a Toma Hardyho a nabízí syrový pohled do duše bezcitného cynika konfrontovaného s vlastními hříchy. Celým zpracováním prostupuje hutná atmosféra, která místo šťastných a veselých Vánoc přináší svátky temné a ponuré. V roli Ebenezera exceluje Guy Pearce a zdárně mu sekunduje démonický Andy Serkis. Kompletní minisérie je dostupná online na HBO GO.


ČERNÉ ZRCADLO: BÍLÉ VÁNOCE (2014)

Ještě než Netlfix odkoupil seriál Černé zrcadlo a udělal z něj naši pravidelnou dávku temnoty, vznikl namísto dlouho očekávané třetí série sváteční speciál, který v bílém odrazu zrcadlí ty nejčernější Vánoce. Na Boží hod se v něm dva cizinci, izolovaní kdesi mimo civilizaci, dávají do řeči, aby se podělili o události, co je dostaly na tohle bohem zapomenuté místo. Stejně jako obě předešlé sezóny nabízí i tahle samostatná epizoda s celovečerní stopáží trojici příběhů nastavujících nelichotivý obraz společnosti v područí technologických udělátek a deformovaných tradic.
Bílé Vánoce jsou nadčasovým povídkovým spletencem, který kousavě poukazuje na faleš a masovost svátků. A rok co roku jenom nabývá na své aktuálnosti. Online ho najdete na Netflixu i se zbytkem celého seriálu.


V ZAJETÍ DÉMONŮ 2 (2016)

Režisér James Wan označil dvojku V zajetí démonů za svůj nejoblíbenější kousek z celého Conjuringu. A my s ním musíme jenom souhlasit. Vyšetřování jednoho z nejhrůzostrašnějších paranormálních případů Evropy přivede manžele Warrenovy do londýnského obvodu Enfield, kde se svobodná matka se čtyřmi dětmi stala obětí zlovolného poltergeista. Atmosféra i strašení jsou stejně skvostné, jako v prvním díle, tentokrát se ale Wan ve větší míře soustřeďuje na svoje postavy a celkový zážitek je tak mnohem plnější než v předešlém snímku. A vedle toho na scénu uvádí jeden z nejikoničtějších přízraků novodobého hororu. Film se sice odehrává v delším časovém rozmezí, k důležitým událostem ale dojde právě v čase vánočních svátků.
V zajetí démonů 2 je dostupné online na Google Play nebo iTunes.


ZÁVAN SMRTI (2007)

Vysokoškolačka Emily Blunt se zoufale snaží dostat se na svátky domů, proto využije nabídku spolujízdy od podivínského spolužáka. V momentě, kdy si uvědomí, že její spolucestující o ní ví podezřele moc, sjedou na odlehlou silnici. Jejich zkratka se záhy mění v ledovou past a oni uvíznou na místě s pohnutou pověstí, kde se to jen hemží zlovolnými přízraky. Komorní snímek z produkce George Clooneyho a Stevena Soderbergha příjemně míchá mrazivý survival s nadpřirozeným příběhem a vedle působivé atmosféry nabízí celou řadu povedených lekaček. Online ho najdete na iTunes.


GREMLINS (1984)

Billy dostane k Vánocům nového domácího mazlíčka a k němu tři základní pravidla, které je třeba striktně dodržovat. Musí ho chránit před přímým světlem, nesmí ho namočit a v žádném případě ho nemá krmit po půlnoci. Když jedno z pravidel neúmyslně poruší, celé město se obrací vzhůru nohama.
Hororová komedie Gremlins je výsledkem dokonalé spolupráce Stevena Spielberga, Chrise Columbuse a Joea Danteho. Tenhle neopakovatelný mix jemné hrůzy, humoru a sváteční atmosféry spolehlivě zabrnká na nostalgickou notu starších diváků a snadno si získá i ty mladší. Těžko bychom hledali ideálnější žánrovku, kterou si o Vánocích užije celá rodina. Najdete ji online na Google Play a iTunes. A rozhodně se neostýchejte pokračovat s neméně zábavným druhým dílem.


STRAŠIDELNÉ VÁNOCE (1988)

Ještě jednou Charles Dickens. Tentokrát v podání Richarda Donnera, režiséra kultovního hororu Přichází satan!. Bill Murray jako bezohledný televizní manažer zrovna připravuje moderní verzi Vánoční koledy, když ho navštíví duchové Vánoc minulých, přítomných i budoucích, aby reflektoval svoje sobecké činy. Pokud nedojde nápravě, skončí jako jeho někdejší mentor – polozapomenutá rozkládající se mrtvola. Donnerova adaptace klasické novely je sice primárně komedií, u níž žádný strach nehrozí, pořád ale nabízí několik děsivě vyhlížejících přízraků a jednu mrazivou vizi budoucnosti, která jakoby vypadla z horečnaté noční můry. A navíc začíná skvostným teroristickým útokem na Santovu vesnici. Strašidelné Vánoce si každopádně můžete bez starostí užít i v rodinném kruhu. Online je najdete na Google Play a iTunes.


THE GINGERDEAD MAN (2005)

Protože na vánoční tabuli patří i pořádný sváteční trash, přihodíme jeden obzvlášť vypečený. Perníkovou variaci na Dětskou hru! Gary Busey si v ní zahrál psychopatického vraha odsouzeného k smrti na elektrickém křesle. Když je pak jeho popel smíchán s perníkovým kořením, překvapeným pekařům z plechu prchne maniakální perníček odhodlaný pokračovat ve vražedném řádění. The Gingerdead Man je nahláškovaný brak nesoucí se v duchu série Mistr loutkář s Buseyho životním hereckým výkonem. Tuhle bizarnost netrumfne ani Jack Frost: Sněhový zabiják.
Film se dočkal celkem tří dalších pokračování a dvou komiksových spin-offů. Online ho najdete na streamovací službě kultovní produkční společnosti Full Moon Features.


+ BONUS
co musíte pohledat na DVD

ČERNÉ VÁNOCE (1974)

Co by to bylo za svátky bez kultovní klasiky kanadského žánrového matadora Boba Clarka. Tenhle malý vánoční poklad je jedním ze základních kamenů moderního slasheru, co o celé čtyři roky předběhl Halloween Johna Carpentera. Clarkovi se podařilo na maximum zužitkovat brilantní scénář a navodit přímo ukázkovou atmosféru, které nahrává jak tušená všudypřítomnost vraha a efektivní využití subjektivní kamery, tak sympatické a inteligentní (!) postavy. Existují hned dva remaky, a paradoxně oba jsou dostupné online, výrazně ale doporučujeme se jim vyhnout. Šáhněte raději po originálu, který se pořád ještě dá sehnat na DVD plackách.


SMRT PŘICHÁZÍ V BÍLÉM (2003)

Pod tímto senzacechtivým českým názvem (v originále Dead End) najdete na DVD nosičích polozapomenutou pecku s Rayem Wisem a Lin Shaye. Ta sleduje rozhádanou rodinku vracející se z každoroční oslavy Vánoc u příbuzných. Cestou se poprvé po dvaceti letech rozhodnou využít lesní zkratku. A všichni za to draze zaplatí. Je až s podivem, jak funkčně tenhle sváteční road horor dokáže střídat hrůzu s humorem. V jednu chvíli se divák baví nad černými vtípky, v tu druhou ho uzemní rázná lekačka nebo mrazivá atmosféra. K tomu navrch parádní chemie mezi ústřední čtveřicí a finální pointa, která všechno spojí do jednoho působivého celku. Jen teda úplně nevěřte trailerům. Dost klamou tělem.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 01 PAVEL SOUKUP
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 02 PETR JANEČEK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 03 JANA PLODKOVÁ & JITKA RUDOLFOVÁ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 05 BRIT JENSEN
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 06 ŠTĚPÁN KOZUB & EMIL KŘIŽKA
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 07 MAREK NAJBRT
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 08 TEREZA HOFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 10 ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 11 MARTINA BABIŠOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ