12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: BRIT JENSEN

Co na Vánoce doporučuje autorka true horror podcastu Anatomie strachu?

Pátým koledníkem v řadě naší sváteční série 12 tipů vánočních je Brit Jensen, původem dánská audio dokumentaristka žijící v Česku. Spolu s novinářkou Magdalenou Sodomkovou natočila vůbec první tuzemskou true crime sérii, kontroverzní podcast Matematika zločinu. V mrazivém audio dokumentu Peklíčko pak zkoumala lidské děsy na pozadí mikulášské tradice strašení dětí a skutečným strachům se podrobněji věnovala v seriálu Anatomie strachu, který na českou scénu přinesl žánr true horror.

„První, na co si vzpomenu, je dánský podcast Third Ear, za kterým stojí hned několik předních audio dokumentaristů. Začali ho vydávat před 10 lety, když dánský rozhlas rozpustil dokumentární oddělení. Jedna z prvních epizod se jmenovala Mørk jul neboli „temné Vánoce“. Jde o směsici různých zneklidňujících příběhů z dánských Vánoc,“ popisuje Brit Jensen.

Jako příklad uvádí takzvané tradiční vánoční obědy – julefrokost – které můžou vygradovat v šílené masové potyčky, a poukazují nejenom na účinky alkoholu, ale i divoké vášně, jaké podobné příležitosti v lidech probouzejí. Jiná historka se zase zaměřila na dánskou dokumentaristku Rikke Houd, co se na Štědrý den ztratila ve sněhové bouřce na Islandu.

„Tenhle díl si pamatuju hlavně proto, že to tenkrát bylo něco úplně nového a vzrušujícího. Najednou bylo možné vydávat obsah, příběhy i dokumenty kompletně bez velkých institucí. Third Ear funguje dodnes a v podstatě je čím dál tím lepší. Bohužel a bohudík je ale většina epizod dostupná jen v dánštině,“ dodává Jensen.

„K vánočnímu poslechu vám ale můžu doporučit neuvěřitelný podcast. Narazila jsem na něj úplnou náhodou. Jmenuje se Christmas Creeps a jde o celoroční magazín, ve kterém tři mladí Američani dvakrát do měsíce rozebírají filmy, knihy a seriály s vánoční a často i hororovou tématikou. Mají šíleně odpornou znělku a celé to působí jako úlet, co by si zasloužil dokument typu ‚The Making of‘. Nicméně jako úlet je to rozhodně roztomilé,“ pokračuje Jensen.

Podle ní jde o zajimavé místo, kde najít tipy na vánoční horory všech možných typů. Podcast vychází už od roku 2015 a za svůj cíl si klade udržovat vánočního ducha naživu po celý rok. Ve svých celkem 110 epizodách rozebírají nejenom klasiky jako Černé vánoce, Smrtonosná past nebo Gremlins, ale i obskurnosti typu Čelisti: Pomsta, Sám doma 5 či nechvalně proslulých Star Wars Holiday Special. Kompletní Christmas Creeps si můžete poslechnout přímo na oficiálních stránkách, Apple Podcasts, Google Podcasts nebo ve vaší oblíbené aplikaci na podcasty.

Společně s dokumentaristou Jiřím Slavičínským a sound designérem Martinem Ožvoldem vydala Brit Jensen začátkem prosince pětidílný cyklus Anatomie strachu, co zaznamenává skutečné hororové příběhy prožité reálnými lidmi. Naši recenzi celé audio série si můžete přečíst tady. Na přelomu roku se Jensen zabývá hlavně rešeršemi pro investigativní natáčení. Její výzkum se týká české politiky, a jak sama podotýká, zatím to tak trochu vypadá jako další true horror, který bychom si v Česku rozhodně neměli přát. Zároveň ale doufám ve šťastný konec.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 01 PAVEL SOUKUP
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 02 PETR JANEČEK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 03 JANA PLODKOVÁ & JITKA RUDOLFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 06 ŠTĚPÁN KOZUB & EMIL KŘIŽKA
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 07 MAREK NAJBRT
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 08 TEREZA HOFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 10 ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 11 MARTINA BABIŠOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ
VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU