ANIMA: Audiohoror se sváteční atmosférou, kterou přetne náhlé mizení lidí

Šťastné a veselé v audioseriálu Anima rozhodně nečekají kriminalistu, jemuž o Vánocích přistane na stůl mysteriózní případ

Vánoce získaly nálepku svátků klidu a míru, které by si rád dopřál i poručík Jakub Willer, jemuž propůjčil hlas Jiří Vyorálek. Namísto toho zaznamená policejní stanice ve městě na severu Čech, kde protagonista pracuje, těžko pochopitelné hlášení. V nedaleké vesnici za lesem dochází k nevysvětlitelnému mizení jejích obyvatel. Rozkrývání záhadné kauzy postupně vede k odhalení nekalého přeshraničního obchodu a k vyplouvání starých křivd tamních lidí.

Za temným příběhem nazvaným ANIMA stojí polská autorka Kinga Krzemińska, jež se po dvou sériích humorné detektivní audioknihy Strážmistr Cuff vůbec poprvé pustila do hororového žánru. „V komedii a hororu se napětí buduje zcela odlišně, používáte jiné nástroje a vzdálenost mezi hlavní postavou a publikem je rozdílná. Řekla bych, že v hororu mají diváci k pocitům hrdiny mnohem blíže. Výzvou je pak zachytit tyto emoce uvěřitelně,“ řekla pro Planet Dark Krzemińska.

Inspirace k tvůrkyni přišla během snění, kdy ji, jak tvrdí, přepadla ‚zvuková noční můra‘. „Oním zlem ve snu byly pouze a jen zvuky. Když jsem pak o něm vyprávěla kamarádovi Krzysztofu Komanderovi, jenž je mimochodem režisérem polské verze Animy, ponouknul mě, abych tento nápad nadhodila Audiotéce,“ vysvětlila zrod námětu.

Časově děj zasadila do zimních ‚magických‘ dnů, které v Animě naberou podstatně děsivý směr. „Během Vánoc se veškerá práce zabrzdí. Líbilo se mi nastolit takovou pomalou náladu v opozici s obvykle rychlým městským životem,“ doplnila autorka.

V mrazivé desetidílné sérii v superprodukčním zpracování posluchači uslyší také Vandu Hybnerovou, Jana Nedbala, Miroslava Hanuše, Terezu Vilišovou, Martina Pechláta nebo třeba známou meteoroložku Alenu Zárybnickou. V aplikaci Audiotéka jsou teď dostupné tři epizody, další vychází v pátek 19. listopadu. Seriál bude kompletně k přehrání 7. ledna 2022.