12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: PETR JANEČEK

Co na Vánoce doporučuje folklorista a autor Černé sanitky?

Podobně jako stará anglická koleda The Twelve Days of Christmas, mapujeme i naše redakce dvanáct dnů svátečního období. Jen místo darů přinášíme 12 tipů vánočních. Každý den se ptáme českých osobností na jejich temné tipy a zážitky, které je provází od dětství, ale i tituly, jaké doporučují na letošní Vánoce.

Našim druhým, štědrodenním koledníkem je etnolog a folklorista Petr Janeček, autor úspěšné knižní série Černá sanitka. Jeho sbírky současných pověstí jsou natolik populární, že byly inscenovány do rozhlasové podoby, zdramatizovány pro divadelní prkna a na jejich základě vznikl i stejnojmenný televizní seriál, který si můžete pusti online. Společně s Planet Dark momentálně chystá audio sérii Jinací.

„Vánoce a adventní období obecně mám moc rád právě pro temné podtóny, které během nich zaznívají. Jako malý jsem se směsicí strachu a fascinace pozoroval postavy v maskách čerta, anděla a Mikuláše, které v osmdesátých letech chodily po ztemnělých dejvických ulicích, kde jsem vyrůstal. Pro mne jako dítě to byla absolutní skutečnost. Ty démonické bytosti asi vylezly z nepoužívaných sklepů, které byly možná napojené na alternativní děsivou realitu. Takové Stranger Things naživo,“ vzpomíná Petr Janeček.

Má z té doby dva temné hraniční zážitky, které nám barvitě vylíčil. Prvním z nich byla návštěva jednoho obzvlášť realistického čerta u nich doma, když mu byly čtyři roky. Čert ho popadl, vložil do pytle a nesl do tmavého labyrintu sklepa. „Tam se v tu chvíli zcela jistě nacházel otevřený portál do pekla či oné jiné dimenze,“ popisuje svůj zážitek. Na poslední chvíli ho zachránili rodiče s andělem a Mikulášem, kteří se za něj přimluvili. Z pytle byl propuštěn těsně před sklepem.

Druhý zážitek přišel o rok dva později. To se rozhodl, že už nic neponechá náhodě. Před Mikulášem se vyzbrojil plastovou šavlí a vyrazil pozorovat mikulášské průvody. Hned u domu se na něj ale vrhnul první děsivý čert, kterého potkal. Strnulý hrůzou kolem sebe začal máchat šavlí, až ho vší silou trefil do zadku. „Dnes už jsem si jistý, že se mi nastavil schválně. Když potom zaječel a utekl, bylo mi jasné, že jsem vyhrál – a že nad zlými silami JE možné vyhrát. Mikuláše jsem měl potom rád i nadále, ale už jsem věděl, že i temná moc má svoje limity,“ dodává Janeček. K temné stránce Vánoc se podrobněji zamýšlí v tomto článku. Na téma mikulášského strašení dětí vznikl také mrazivý audio dokument Peklíčko, o kterém jsme psali nedávno.

„K Vánocům odedávna patří vyprávění, čtení, naslouchání či sledování příběhů. Ty dnes mají převážně podobu pohádek nebo romantických komedií, v minulosti ale takové příběhy nabízely daleko temnější podtón,“ uvádí Janeček dál. Na vánoční čtení proto doporučuje následující tři knížky:

1.   České lidové pohádky od Jaroslava Otčenáška, které jsou vědeckou edici autentických lidových pohádek vyprávěných na území českých zemí. A to nejen Čechy, ale i Němci, Židy či Romy. Kniha ukazuje, jak vypadaly pohádky, než se z nich staly přeslazené výchovné příběhy pro malé děti.

2.   Za tajemstvím pohádek: Proč a jak je číst v dnešní době od Bruna Bettelheima. Jde o dílo významného psychoanalytika, které se přímo nabízí, jestli vás zajímá možný výkladů toho, proč jsou pohádky tak důležité.

3.   Pověsti vyšehradské od Popelky Biliánové. Ty obsahují jedny z nejautentičtějších příběhů nasbíraných v ústním podání na počátku 20. století, a to včetně děsivé vánoční a dušičkové mše mrtvých.

Těsně před Vánoci Petr Janeček dokončil nový díl Černé sanitky s podtitulem Znovu v akci, který je vedle městských legend věnován i hoaxům, fake news, konspiračním teoriím a novodobým pověrám. Mezi tématy nechybí ani Covid-19, Modrá velryba nebo piraně na koupališti. Knihu pořídíte pod tímto odkazem.

Na příští rok autor plánuje dokončit alespoň jeden ze svých plánovaných projektů. Ty čítají pokračování sbírky duchařských historek a tajuplných příběhů Krvavá Máry, odbornou knihu o anekdotách, vtipech a memech a teoretickou publikaci o společenské roli narativního folkloru. Mimoto s Planet Dark momentálně pracuje na zmiňovaném audio seriálu Jinací, který se věnuje folklórním postavám a bude realizován na jaře 2021. Doprovodit by ho měla dvojice knižních publikací.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 01 PAVEL SOUKUP
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 03 JANA PLODKOVÁ & JITKA RUDOLFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 05 BRIT JENSEN
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 06 ŠTĚPÁN KOZUB & EMIL KŘIŽKA
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 07 MAREK NAJBRT
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 08 TEREZA HOFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 10 ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 11 MARTINA BABIŠOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ
VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU