Jaké novinky přinesl Planet Dark na Comic-Conu?

Shrnuli jsme všechny highlighty z našeho programu na pražském Comic-Conu. Na co všechno se můžete těšit?

Druhý pražský Comic-Con je za námi a s ním i speciální festivalový panel věnovaný Planet Dark, který v rámci nabité třídenní oslavy pop-kultury proběhl. Spolu s našimi hvězdnými hosty jsme probrali dosavadní projekty a uvedli všechny temné novinky, které pro vás v následujících měsících chystáme. Pojďme si to všechno hezky shrnout a představit chystané projekty všem, co náš program nestihli.

První část prezentace se zaměřila na hororovou komedii Shoky & Morthy: Poslední velká akce, přesněji řečeno na její splatterovou část. Jak uvedl moderátor akce Petr Koubek, jedná se o vůbec nejkrvavější film v dějinách české kinematografie. Při jeho natáčení bylo totiž podle rekvizitářů použito dosud největší množství umělé krve. Režisér Andy Fehu situaci komentoval s tím, že navzdory všem násilným scénám snímek už od začátku plánoval natočit jako komedii. Po něm si slovo vzala herečka Martina Babišová, která si ve filmu zahrála teprve druhou českou final girl. Ta na Shokym & Morthym vedle vyváženosti hrůzy s humorem ocenila také důmyslnou práci s postavami a především pak skvěle napsanou hrdinku, jakou je její svérázná lovkyně duchů Lucie. Pokud jste snímek ještě neviděli, stále ho chytíte ve vybraných kinech po celé České republice.

Následně jsme se podrobněji věnovali celovečernímu debutu autora oceňovaného kraťasu Ruchoth Raoth a zároveň vůbec prvnímu filmu z produkce Planet Dark Original, temnému dramatu Hrana zlomu. Debatu zahájila exkluzivní premiéra mrazivého traileru, který naznačil znepokojivou atmosféru celého filmu, a následně na něj navázal režisér Emil Křižka, aby odhalil svůj tvůrčí záměr a zodpověděl, proč si do hlavní role vybral právě komediálního herce Štěpána Kozuba. „Znal jsem Štěpána dávno předtím, viděl jsem ho hlavně ve vážných rolích. Dokáže hrát svými pohledy jako málokdo, jeho herectví vychází odkudsi zevnitř, proto s ním tak rád spolupracuji,“ prozradil. Ostatně ono niterní vnímání je pro Křižku důležité i u diváků. Chce, aby si publikum z projekce odneslo hlavně silné pocity, které s ním otřesou hluboko uvnitř a už s ním zůstanou. Zároveň zdůrazňuje, že jeho prvotina je filmovou skládankou s nejednoznačnými postavami, která si systematicky pohrává s diváckým očekáváním.

Důraz na divácký prožitek kladl taky Petr Koubek. „U Hrany zlomu bych chtěl zdůraznit hudbu Jakuba Rataje a sound design Martina Ožvolda. Obojí je v českém, ale i evropském kontextu na té nejvyšší úrovni. Prosím, vyražte do kina, protože jenom tak si obojí opravdu užijete. Nevím, kdy na mě naposled film působil takhle vyloženě fyzicky, až hypnoticky,“ dodává. Hrana zlomu dorazí do českých kin 4. listopadu. Svou předpremiéru si odbyla už na filmovém festivalu Febiofest, kde se setkala s nadšeným přijetím. První reakce ji dokonce označují za žánrovou událost tohoto roku. My dodáme jen tolik, že jde o temný a znepokojivý film, jaký v Česku jednoduše nemá obdoby.

Poslední část panelu pokryla všechny naše audio projekty. Přední český etnolog Petr Janeček uvedl hororově laděnou dokumentární audio sérii Jinací věnovanou hrůzostrašným postavám z českého folkloru. Ta odhaluje samotné kořeny mýtů a na jejich pozadí sleduje pronikání těchto běsů do reálného světa. „U Jinakých je pro mě důležité to propojení do současnosti díky skutečným příběhům a díky Petrovi Janečkovi, který s námi spolupracuje. Chceme ukázat, že fenomén můry, vodníků, hejkalů a dalších bytostí, není něco pradávného. Nechceme vyprávět o pověrčivých venkovanech před několika staletími, chceme hlavně vyprávět, co tyhle bytosti znamenají a ztělesňují pro nás, ve 21. století,“ řekl k celému projektu Koubek, který je zároveň jeho scénáristou. Audio série je předvojem ke stejnojmennému hranému seriálu, který se momentálně připravuje v mezinárodní koprodukci.

Další zvukovou lahůdkou bude audio cyklus nazvaný Stopy hrůzy. Ten nabídne pravidelnou dávku temných příběhů prostřednictvím kolekce hrůzostrašných příběhů. Sérii odstartuje trojice audio novel z pera zakladatele moderního hororu H. P. Loverafta. Hutnou atmosféru cizích dimenzí a neviděné kosmické hrůzy vám v nich svým démonickým basem zprostředkuje Miroslav Krobot. Spisy Hrůza v Dunwichi, Volání Cthulhu a Sny v čarodějnickém domě do zvukové podoby zpracoval režisér Robin Kvapil v renomovaném studiu Needles, které získalo ocenění Audiokniha roku za adaptace románů Solaris a Frankenstein. „Tyhle tři novely vydáváme znovu, protože máme pocit, že se u nás Lovecraftovi v audio světě dostalo málo péče. Což se teď mění, protože hlas Miroslava Krobota dostává díky studiu Needles naprosto nevídaný sound design. Máme z toho hroznou radost, takže tohle je pro naši sérii Stopy Hrůzy jenom začátek,“ uzavřel Koubek. Jednotlivé příběhy budou vycházet od listopadu vždy s měsíčním odstupem.

Na závěr jsme představili redakční podcast Planet Dark, který každý měsíc přináší ty nejdůležitější informace o temných žánrech ze světa i z tuzemska. Už v příštím díle se můžete těšit na rozhovor s režisérem Neillem Blomkampem, který si s námi povídal o svém prvním hororovém snímku Demonik.

Takový byl náš program. Hosti při něm rozdali své podpisy a padly první fotografie s fanoušky. Děkujeme všem, kteří u toho byli s námi, a těšíme se na příště. Osobně se s námi budete moct potkat na přehlídce temných filmů, kterou pro vás tým Planet Dark momentálně připravuje. Tak nás sledujte i nadále, ať vám nic neuteče.