HRANA ZLOMU: Celovečerní debut Emila Křižky uvede v exkluzivní předpremiéře Febiofest

Režisér klaustrofobického kraťasu Ruchoth Raoth natočil temný a znepokojivý film, jaký v Česku nemá obdoby

Navýsost autorský a žánrově vyhrazený. I tak by se dal popsat celovečerní debut HRANA ZLOMU režiséra a scénáristy Emila Křižky. Nelineárně vyprávěná mozaika na pomezí temného dramatu a tíživého thrilleru se Štěpánem Kozubem v hlavní roli je vůbec prvním filmem, který vychází pod naší hlavičkou Planet Dark Original. Snímek bude uveden do českých kin na začátku listopadu, vidět ho ale můžete už teď v exkluzivní předpremiéře na Mezinárodním filmovém festivalu Praha – Febiofest, příznačně právě v sekci Planet Dark.

Zneklidňující příběh o osudech dvou dysfunkčních rodin, které dohromady svede nečekaná tragédie, je atypicky odvyprávěná filmová skládačka, co si provokativně pohrává s diváckou schopností vytvářet domněnky na základě neúplných informací a instinktivním škatulkování postav. Na „hraně zlomu“ se v něm octnou dramaticky rozdílné a přesto až nezdravě podobné domácnosti, jejichž ostrá kolize si nebere servítky a dává divákům zakusit v tuzemském prostředí až nebývale tíživé atmosféry.

Hrana zlomu je v každém ohledu svérázný snímek, který umě pracuje s žánrem a přitom zůstává český, nebo přesněji moravský. Scénář si k němu napsal sám Křižka, kterého při realizaci obklopil silný tvůrčí tým. Vedle zkušených producentů Vratislava Šlajera a Jakuba Košťála z Bionautu (#martyisdead, Shoky & Morthy) je to kameraman Ryszard Perzynski (Ruchoth Raoth), hudební skladatel Jakub Rataj, zvukař Lukáš Moudrý (Svět pod hlavou, Vzteklina) a sound designér Martin Ožvold (Matematika zločinu, Anatomie strachu). Do hlavní role psychicky narušeného mladíka Viktora režisér obsadil Štěpána Kozuba (Shoky & Morthy), s nímž předtím spolupracoval na krátkém hororu Ruchoth Raoth. Herec se na roli usilovně připravoval víc než rok a divákům se představí v dosud neviděné vážné poloze. Po jeho boku uvidíme neokoukané tváře, jako jsou Alena Sasínová-Polarczyk, Pavla Gajdošíková nebo Petr Panzenberger.

Křižka už při tvorbě krátkometrážních projektů dokázal svoje vizuální cítění a specifický styl, kdy k navození nepříjemné a zneklidňující atmosféry využívá speciálně vyrobené rekvizity, pečlivě vybrané dekorace a audiovizuální efekty. V tomto ohledu není žádnou výjimkou ani jeho dlouhometrážní prvotina nabízející silný divácký zážitek, co dokazuje, že i v Česku může vzniknout kvalitní žánrový film.

Snímek vstoupí do oficiální distribuce koncem října prostřednictvím Planet Dark. Filmová přehlídka Febifest ho promítne ve speciální festivalové premiéře už tuto sobotu 18. září od 19:30 hodin v pražském Cinema City Slovanský dům. Uvedení navíc podpoří početná delegace. Projekce se uskuteční za osobní účasti režiséra, herců, producentů, kameramana, zvukařů i skladatele. Další termíny promítání Hrany zlomu najdete pod tímto odkazem.