FEBIOFEST 2022: Planet Dark představuje svoji festivalovou skeci

Nízké umění si podává ruku s vysokým ve speciálním programovém bloku plném žánrových libůstek

Už příští pátek odstartuje 29. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest a ani letos na něm nebudou chybět pořádně temné žánrovky. V bohatém programu čítajícím více než 90 filmů reprezentujících to nejzajímavější ze současné české a zahraniční kinematografie zaujímá už tradičně svoje místo také Planet Dark. Naše programová sekce, kterou sestavil Jan Gál, představí výběr těch nejpůsobivějších půlnočních titulů, co se ve světě za poslední dva roky urodily. Těšit se můžete na jeden zvlášť deprimující nervák, hororové drama o strastech dospívání, podvratný thriller honící se po stopách sériového vraha, nekonvenční satiru o temnostech budoucnosti a asijskou duchařinu věnovanou šamanismu.

Prvním uváděným snímkem našeho žánrového bloku je celovečerní debut španělské režisérky  Carloty Peredy. Její ČUNÍK vznikl podle stejnojmenného krátkometrážního filmu a sleduje plnoštíhlou dceru řezníka, která je terčem drsné šikany. Dokud jí na pomoc nepřijede neznámý muž v bílé dodávce a neunese její agresory. Dívka se tak dostává do těžkého morálního dilema – prozradit policii, co se stalo, nebo pomoct únosci a konečně se pomstít? Mrazivý příběh o osobnostní proměně křehké oběti premiéroval letos v lednu na festivalu Sundance.

Americkou kinematografii zastoupí nejnovější počin texaského filmaře Rileyho Stearnse, autora navýsost osobité bizarnosti Umění sebeobrany. Chytrá a místy až překvapivě temná sci-fi satira DVOJNÍK popisuje příběh smrtelně nemocné ženy s tváří Karen Gillan, co se rozhodne ušetřit rodině truchlení a nechá se naklonovat. Nepočítá ale se svým zázračným uzdravením, které ji dostává do podobně bezvýchodné situace jako na začátku. Podle zákona totiž nemůže žít vedle svého dvojníka a musí se s ním utkat v duelu na život a na smrt.

Dánové možná tlačí pohodový přístup k životu fenoménem hygge, dokážou být ale taky pěkně depresivní. NEPŘIVOLÁVEJ NIC ZLÉHO režiséra Christiana Tafdrupa (Potvora) nabízí jednoduchou premisu dánské rodiny na návštěvě u nizozemských přátel, s nimiž se seznámili na dovolené. Ta se ale neodvíjí podle plánu a vinou kulturních i charakterových rozdílů dochází k celé řadě znepokojivých nedorozumění. Snímek své diváky paralyzuje pozvolna narůstajícím napětím, aby je v závěru kompletně rozhodil a vzbudil v nich doslova fyzickou úzkost. Nutno říct, že tenhle nebývale intenzivní zážitek si s sebou ponesete ještě dlouho po zhlédnutí filmu.

Japonský krimi thriller PÁTRÁNÍ zase odhalí, co všechno je zoufalý člověk ochoten udělat pod tlakem chudoby. Filmová druhotina režiséra Shinza Katayamy přináší subverzivní pohled na pátrání po sériovém vrahovi, s jehož osudem mají hrdinové společného víc, než by si byli ochotni připustit. Zprvu přímočará detektivka se rychle mění v šokující příběh plný zvratů.

Celou sekci uzavře thajská duchařina MÉDIUM natočená jako inscenovaný dokument zachycující tradici šamanismu v historickém regionu Isán. Filmový štáb se ale brzy ocitá v děsivé noční můře z chudého venkova prolezlého všemožnými přízraky. Za mrazivým nadpřirozeným hororem stojí žánrový hitmaker Banjong Pisanthanakun, autor kultovního jump scare festu Shutter. Snímek byl dokonce vybrán jako thajský kandidát na Oscara.

Devětadvacátý ročník Febiofestu se koná od 28. dubna do 4. května 2022. Po pražské části, jejímž centrem budou prostory Slovanského domu, se přehlídka přesune v rámci Regionálních ozvěn do kin po celé České republice. Kompletní přehled promítacích časů programového bloku Planet Dark najdete pod tímto odkazem.