DUNA: Hlavní trailer filmové adaptace slavného románu slibuje velkolepé sci-fi žně

Stěžejní dílo science fiction se vrací na plátna kin v monumentálním provedení

Netrpělivě očekávaná adaptace knižní klasiky Franka Herberta se vytasila s novou upoutávkou, která doslova bere dech. Bezmála čtyř minutová ukázka jasně demonstruje, že režisér Denis Villeneuve dokázal nemožné a uspěl tam, kde předešlé pokusy o zfilmování nezfilmovatelného selhaly. Filmová DUNA láká na hvězdné obsazení, okázalou výpravu, epické střety mezi válčícími velkorody a hlavně opulentní Arrakis s majestátnými písečnými červi. Velkolepé sci-fi žně začnou už letos v říjnu.

Příběh Duny se odehrává ve vzdálené budoucnosti, kdy lidská civilizace dávno opustila svou domovskou planetu a vybudovala rozsáhlé mezihvězdné impérium. Vysoce postavené rody vládnou vlastním planetám a neustále mezi sebou soupeří o moc. Paul, mladý dědic rodu Atreidů, se dozvídá, byl vybrán jako nový vládce planety Arrakis, též známé jako Duna. Tohle nehostinné a životu nebezpečné místo je jediným nalezištěm vzácného koření, které prodlužuje život a lidem propůjčuje mimořádné psychické schopnosti. Rod Harkonnenů, odvěkých nepřátel Atreidů, ale hodlá této příležitosti využít k pomstě.

Dvaapadesátiletý vizuální mág Villeneuve, který nás v minulosti nadchl peckami jako Zmizení, Příchozí nebo Blade Runner 2049, hodlá Herbertův mnohovrstevnatý fikční vesmír zfilmovat v celé jeho komplexnosti. Rozhodl se proto Dunu rozdělit rovnou na dvě části. Scénář prvního snímku, který zachycuje události první poloviny původního románu, napsal sám režisér společně s Jonem Spaihtsem (Prometheus, Pasažéři) a Ericem Rothem (Forrest Gump, Mnichov). Na filmovou adaptaci následně naváže seriálové Dune: The Sisterhood, zaměřující se na obávané sesterstvo benegesseritských čarodějnic. Televizní spin-off napíše Spaihts a Villeneuve se podle všeho ujme režie pilotní epizody. Samotné natáčení by mělo začít po dokončení druhého filmu.

Monumentální plenění Arrakisu vypukne 14. října, kdy Duna vstoupí do českých a slovenských kin. V hlavních rolích se objeví Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Dave Bautista, Zendaya, Charlotte Rampling, David Dastmalchian, Chen Chang nebo Jason Momoa.