DUNA: Epická adaptace sci-fi klasiky konečně dostala první trailer


DUNA se vrací na filmová plátna. Netrpělivě očekávaná adaptace sci-fi klasiky Franka Herberta konečně dostala první trailer a jak se zdá, režisérovi Denisi Villeneuveovi se skutečně podařilo zfilmovat nezfilmovatelné.

Zasazená do vzdálené budoucnosti, adaptace kultovní knižní předlohy sleduje dějiny mocného velkorodu Atreidů, který válčí s tyranským klanem Harkonnenů. Středem jejich zájmů je pouštní planeta Arrakis, zvaná Duna, na níž se nachází jediný zdroj vzácného koření. Tato látka dokáže nejen prodloužit život a propůjčit člověku mimořádné psychické schopnosti, zároveň má také klíčové využití také v meziplanetární dopravě. Není proto divu, že je kolem planetky takový humbuk.

Dvaapadesátiletý vizuální mág Villeneuve, jenž stojí za peckami jako Zmizení, Příchozí nebo Blade Runner 2049, hodlá Herbertův mnohovrstevnatý vesmír zfilmovat v celé jeho komplexnosti. Rozhodl se proto rozdělit Dunu rovnou na dva snímky. Scénář k prvnímu filmu napsal sám Villeneuve spolu s Jonem Spaihtsem (Prometheus, Pasažéři) a Ericem Rothem (Forrest Gump, Mnichov). V hlavních rolích uvidíme Timothéeho Chalameta, Rebeccu Ferguson, Joshe Brolina, Oscara Isaaca, Stellana Skarsgårda, Javiera Bardema, Davea Bautistu, Zendayu nebo Jasona Momou.

Na filmy následně naváže seriálový spin-off Dune: The Sisterhood. Ten se zaměří na obávané sesterstvo benegesseritských čarodějnic, které u svých členek šlechtí mimořádné psychické i fyzické schopnosti. Natáčet se začne ihned po dokončení druhého filmu. Scénář k televiznímu projektu napíše Spaihts a Villeneuve natočí jeho pilotní epizodu.

Duna dorazí do českých a slovenských kin 17. prosince. Dole najdete první upoutávku, která láká na epický svět plný dechberoucích výjevů a nezapomene ani na obří písečné červy. Zdá se, že Denis Villeneuve by skutečně mohl uspět tam, kde si Alejandro Jodorowsky s Davidem Lynchem před lety vylámali zuby.