Duna se odkládá na příští rok. Letos se nedočkáme ani videoherní řeže Monster Hunter


Koronakrize odsouvá další hollywoodské spektákly. Po odkladu bondovky Není čas zemřít, jehož listopadová premiéra byla přesunuta na duben příštího roku, si současná situace vyžádala další oběť. Svoji premiéru ruší i očekávaná sci-fi novinka DUNA. Přestože nedávný trailer sliboval prosincové uvedení, na vyprahlý Arrakis se nakonec vydáme až za rok.

Za razantním odsunutím premiéry stojí nejen nevalný úspěch Nolanova špionážního velkofilmu Tenet, ale s největší pravděpodobností i fakt, že předvánoční termín nakonec dostal jiný ambiciózní titul stejného studia, a to superhrdinská akce Wonder Woman 1984. Epická adaptace kultovního románu spisovatele Franka Herberta tak do kin dorazí až 1. října 2021. Tím ale špatné zprávy nekončí. Právě v tento den mělo být původně uvedeno nové dobrodružství netopýřího detektiva s Robertem Pattinsonem The Batman, které se tak posouvá až na 4. březen 2022.

Veškeré odklady filmových premiér jsou nepříjemnou zprávou nejen pro fanoušky, ale především pro kinaře. V zámoří si nízká návštěvnost vybírá svou daň v podobě zavírání multiplexů i malých kin. Přestože v Česku jsou kinosály pořád otevřené, situace není o nic lepší. Oproti běžné sezóně na filmy chodí sotva třetina diváků. A bez velkých filmů bude ještě hůř.

Malým zábleskem naděje mělo být alespoň uvedení videoherní akční řeže MONSTER HUNTER od tvůrce filmové ságy Resident Evil, Paula W.S. Andersona. Jsou tomu sotva tři dny, co vyšla první mini-upoutávka očekávané novinky s Millou Jovovich, která překvapivě lákala na prosincovou premiéru. Nakonec to vypadá, že film bude přece jenom odsunut na 22. dubna 2021.

UPDATE: Monster Hunter bude! Studio Sony se navzdory situaci nakonec rozhodlo, že adaptaci japonské herní klasiky vypustí na samém sklonku roku. Andersonova novinka dorazí do zámořských kin 30. prosince. Jestli se se datum premiéry uspíší i u nás, to zatím netušíme.