Tiché místo 2 plní sály, diváci se do kina chodí nejraději bát

TOP 20 českých a slovenských kin 24. týden 2021 - COVID

Pokračování hororového hitu Tiché místo jasně demonstruje, že žánry do kina táhnou nejvíc. Překvapivě hlasitá dvojka láme post-covidové rekordy a de facto zachraňuje zámořské kinaře. Jen v Americe si za první tři promítací týdny přišla na úctyhodných 100 miliónů dolarů, celosvětové tržby pak hlásí rovnou dvojnásobek. A jak se dalo předpokládat, vytoužený návrat diváků přinesla druhá část i do Česka a Slovenska.

Mimozemští predátoři s citlivým sluchem do sálů nalákali 14 722 diváků a Tiché místo: Část II se tak zaslouženě stalo králem tuzemské tabulky. Konkurovat mu nestačil ani vítěz minulého týdne, jazzová pixarovka Duše, která se umístila na druhém místě s 5 426 návštěvníky. Top trojku uzavírá Emma Stone jako nechvalně proslulá módní darebačka Cruella. Tu přišlo podpořit celkem 4 173 diváků.

Megalomanský crossover filmových titánů Godzilla vs. Kong sice nedosahuje čísel předešlých příspěvků z MonsterVerse, navzdory výrazně opožděné premiéře si ho přišlo na velkém plátně užít solidních 3 040 diváků. Rozmáchlá monster mlátička tak skončila čtvrtá. Hitchcockovsky laděný thriller V zajetí s psychopatickou Sarah Paulson pak odstartoval ze šesté pozice při 2 330 divácích. V návštěvnosti si výrazně polepšila britská duchařina Napětí. Trojnásobné množství diváků čítajících dohromady 912 hlav (celkem 1 308) jí ale v silné konkurenci stačilo jen na desáté místo. Hned za ní se umístila Nadějná mladá žena s 886 návštěvníky (celkem 1 866) a pomstychtiví Rytíři spravedlnosti si při 317 divácích (celkem 1 228) museli vystačit se sedmnáctou příčkou.

Slovensko se octlo doslova v zajetí žánrových titulů. Stejně jako v Česku si první místo tamní topky uzmulo Tiché miesto: Časť II., které s 13 076 diváky překonalo nový případ manželů Warrenových. Vzhledem k tomu, že na premiéru V zajatí démonov 3: Prinútil ma k tomu diabol se minulý týden přišlo podívat víc než 22 tisíc návštěvníků, jsme teda čekali podstatně vyšší čísla. Třetí pokračování Conjuringu každopádně ustoupilo na druhé místo s 9 811 diváky (celkem 37 784). Třetí příčka patří premiéře příšeráckého duelu Godzilla vs. Kong s 2 628 návštěvníky.

Trénink pozemských nováčků na brutální turnaj Mortal Kombat postupně polevuje a krvavá bojovka se při 237 rváčích (celkem 3 665) jen stěží probila na jedenáctou pozici. Čtrnácté místo patří staromilskému anglickému hororu Napätie se 139 diváky (celkem 626), Rytieri spravodlivosti Madse Mikkelsena zase skončili osmnáctí se 67 diváky (celkem 747). Žebříček uzavírá Milla Jovovich ve videoherní akci Monster Hunter, která do sálů nalákala pouhých 32 návštěvníků. V tabulce ji tak jistojistě vidíme naposledy.

Celkem se na filmy české TOP 20 za uplynulý promítací víkend přišlo podívat 43 682 diváků, což značí rovnou sedminásobný nárůst oproti předchozímu týdnu. Výsledkům výrazně dopomohlo také otevření multiplexů. Čísla zřetelně dokazují, že diváci jsou připraveni vrátit se do kin a ze všeho nejraději se do nich chodí bát. Slovensko se naopak žádného výrazného přílivu diváků nedočkalo. S celkovým počtem 36 933 návštěvníků je na tom prakticky na chlup stejně jako minule.