12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: MAREK NAJBRT

Co na Vánoce doporučuje držitel Českého lva a režisér oceňovaného seriálu Svět pod hlavou?

Sedmým koledníkem naší sváteční série 12 tipů vánočních je režisér Marek Najbrt, držitel Českého lva za snímek Protektor. Upozornil na sebe výrazným celovečerním debutem Mistři, který získal celkem tři křišťálové sošky. Podílel se také na úspěšném seriálu z produkce HBO Terapie, satirickém webseriálu Kancelář Blaník nebo kriminální minisérii Svět pod hlavou. Jeho poslední celovečerní snímek, pohádkovou komedii Čertí brko, si můžete pustit dnes večer na obrazovkách České televize. Od zítřka bude k dispozici online na iVysílání ČT, najdete ho ale i na Aerovodu, Netflixu, iTunes a Google Play.

„Nevím, jestli je to dost temné, ale už od dětství na mě dost teskně působil příběh chudého chlapce Tondy Pírka z Foglarova komiksového příběhu Rychlé šípy slaví Vánoce. Pírko ukradne hochům dárky, trápí ho ale špatné svědomí, takže je nakonec zase vrátí. Oni ho za odměnu dostanou do sirotčince,“ říká Marek Najbrt.

Sváteční příběh o osiřelém chlapci z pera Jaroslava Foglara, který zpodobnil ilustrátor Jan Fischer, poprvé vyšel v prosinci roku 1940 jako součást mládežnického časopisu Mladý hlasatel. Šlo v pořadí o 92. díl oblíbeného kresleného seriálu. Setkání Rychlých šípů s Tondou Pírkem z vápenice vedlo hned k několika chmurným dobrodružstvím, včetně Tondovy záchrany před tyrany, objevení psího hřbitova nebo dopadení záhadných Nočních můr terorizujících chlapce v dětském domově.

K svátečnímu sledování Najbrt doporučuje televizní inscenaci vyprávějící o dramatickém údělu autora slavné České mše vánoční. „Tragický osud skladatele Jakuba Jana Ryby je docela dost temný. V roce 1993 ho zpracoval režisér František Filip v televizním filmu Noc pastýřů, který byl na Štědrý den k vidění na retro kanálu ČT3. Hlavní roli hraje Josef Abrhám a já se na to po čase vždycky rád podívám,“ dodává.

Životopisné drama zachycuje pohnutý osudu chudého venkovského kantora a pozoruhodného skladatele, který byl pro svůj úspěch ustrkován a pronásledován. Když se k jeho střetu s autoritami přidala ještě těžká nemoc, Jakub Jan Ryba už okolnostem nedokázal dál vzdorovat a sám si vzal život. Vedle Abrháma v hlavních rolích tohoto neobyčejného snímku excelují také Radovan Lukavský a Dagmar Havlová. Noc pastýřů je stále dostupná online prostřednictvím digitálních televizí O2TV a Lepší.TV.

Marek Najbrt momentálně připravuje hned několik projektů najednou. Jsou mezi nimi dokumenty, internetové seriály, ale i celovečerní filmy. Jak sám uvádí, asi nejtemnější z toho všeho je historický horor z dob třicetileté války s názvem Divoký hon. Ten bude součástí hrůzostrašné série Jinací, která v moderních hororových příbězích představí děsivé bytosti ze slovanského folkloru. Tento mezinárodní projekt vzniká v produkci Bionautu pod vedením scénáristy Petra Koubka, autora scénáře Lesapána. Jednotlivé části bude vedle Najbrta realizovat ještě Lukáš Hanulák nebo Piotr Złotorowicz.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 01 PAVEL SOUKUP
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 02 PETR JANEČEK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 03 JANA PLODKOVÁ & JITKA RUDOLFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 05 BRIT JENSEN
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 06 ŠTĚPÁN KOZUB & EMIL KŘIŽKA
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 08 TEREZA HOFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 10 ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 11 MARTINA BABIŠOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ
VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU