12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: PAVEL SOUKUP

Co na Vánoce doporučuje sledovat režisér Lesapána?

Podobně jako stará anglická koleda The Twelve Days of Christmas mapuje dvanáct dnů vánočního období s dvanácti symbolickými dary, rozhodli jsme se v redakci přinést vám 12 tipů vánočních. Každý den se ptáme jednoho českého tvůrce, herce a herečky nebo jiné osobnosti, na jejich strašidelné sváteční tipy. Zajímají nás osobní temné kousky, které je během svátků provázejí už od dětství, ale i současné vánoční tituly, jaké doporučují o letošních Vánocích.

Našim prvním koledníkem je Pavel Soukup, režisér pohádkového hororu Lesapán, ale i cenou Emmy oceněného web seriálu #martyisdead. Pro jeho práci je charakteristické přesné vedení herců, osobitý cit pro atmosféru i experimentování s žánry.

„Nejmilovanějším vánočním filmem mého dětství byla hororová pohádka Tima Burtona Batman se vrací. A ne jen proto, že příběhy s temným rytířem všeobecně zbožňuju. Ve filmovém sequelu totiž Burton dostal od producentů volnou ruku. Jakožto geniální osobitý výtvarník, libující si v bizarnostech a hororech, posunul Batmana od jeho komiksového předobrazu ještě dál než v předchozí epizodě,“ říká Pavel Soukup.

Svůj oblíbený sváteční kousek popisuje jako kuriózní film na pomezí superhrdinské fantasy, politické satiry i hororové vánoční pohádky. To vše zasazené do stylizovaných neogotických kulis a prostoupené estetikou ošklivosti, fetišismem, feminismem, zabijáckými klauny, animální přitažlivosti, zápachem výkalů i vůní jmelí. Děj, jak dále uvádí, doprovází klasické vánoční zápletky (ukradené Vánoce, vyloučení ze společnosti, samota) a tradiční témata jako je rodina a láska. Vše v burtonovsky černohumorném stylu, kterým si ho režisér získal už z filmů Beetlejuice a Střihoruký Edward.

Batman se vrací je skvělá alternativa ke klasickým a stokrát viděným vánočním bijákům, užijete si ho i bez znalosti předchozího dílu a závidím tobě, kdo se ho chystáš vidět poprvé,“ uzavírá Soukup. Snímek si můžete pustit online na iTunes, kde je dostupný s českými titulky i původním dabingem, který podle Soukupa stojí za povšimnutí a patří k tomu nejlepšímu z české dabingové i překladatelské tvorby.

„Pokud mám doporučit další temnožánrovku, jako vůbec nejzajímavější vánoční kousek posledních několika let bych vybral Better Watch Out, přestože Vánoce v něm hrají jen okrajovou roli,“ uvádí svůj tip pro letošní svátky. „Jistě znáte vánoční klasiku Sám doma. Ta krásně demonstruje, že balanc mezi děsem a smíchem je křehký a často ho dělí jen pozitivní vánoční hudba a absence krve. Tuto tenkou hranici porušují autoři filmu Better Watch Out, kteří nápadně podobné téma vyprávějí jako drsný thriller a neváhají na scény ze Sám doma přímo odkazovat.“

Hororová komedie Better Watch Out se nese v duchu 80. let a sleduje mladou chůvu, která musí ochránit sebe i svého dvanáctiletého svěřence před útokem cizinců, snažících se za každou cenu dostat do domu. Za drobný poplatek si ji můžete vypůjčit online ve filmotéce Amazon Prime. A protože na celovečerní film není v hektické době Vánoc mnohdy čas, Soukup zároveň připravil svoji osobní TOP 5 svátečních hororových kraťasů. Všechny jsou dostupné na YouTube.

1. Bloody Merry Christmas (2007)
2. Treevenge (2008)
3. The Winter Stalker (2009)
4. Do You Like My Decorations (2013)
5. RATED-R Home Alone (2019)

Spolu se scénáristou Jaroslavem Miškou momentálně Pavel Soukup připravuje volné pokračování Martyho. Druhá kapitola nazvaná #annaismissing představí nové hrdiny ve zcela novém příběhu, který odkryje ještě temnější nebezpečí skrývající se v útrobách sociálních sítí.

„Stejně jako první série je i ta druhá poháněná snahou o internetovou gramotnost současných teenagerů. Jak si poradit s problémy na internetu odpoví také chystaný hororový mini seriál v produkci CZ.NIC a PunkFilm. Krátké epizodky inspirované youtube formátem Crypt TV a komiksy Deep Dark Fears zhmotní nebezpečí online světa ve světě reálném,“ popisuje svoje budoucí projekty. 

Zároveň v produkci Bionautu chystá další krátký film cílený na mladší publikum, vycházející z povídky Lukáše Csicselyho. Půjde o fantasy komedii tematizující ostrakizaci, tedy vyloučení ze společnosti. Ta je nejčastější příčinou šikany na školách a pochopitelně zasahuje i do online světa. „Prozradím, že to bude můj první film s dětskými hrdiny, kde nebude žádné dítě ani zabito ani prokleto. Možná,“ směje se Soukup. Mimo to vážně zvažuje nabídku na svůj vůbec první celovečerní film, který by podle jeho slov měl být adaptací českého populárního temno-žánrového bestselleru. Víc nám prozradit nechtěl.

„Veselé Vánoce čtenářům Planet Dark a všem lidem dobré vůle. Držte vánočního ducha pěkně na řetězu, jak se tak řiká…,“ přeje závěrem režisér.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 02 PETR JANEČEK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 03 JANA PLODKOVÁ & JITKA RUDOLFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 05 BRIT JENSEN
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 06 ŠTĚPÁN KOZUB & EMIL KŘIŽKA
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 07 MAREK NAJBRT
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 08 TEREZA HOFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 10 ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 11 MARTINA BABIŠOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ
VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU